Emra mysliman

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Prejardhja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emrat mysliman më së shumti jan me prejardhje myslimane, që vijn nga shtete dhe kultura të ndryshme me një popullat dominuese myslimane. Në përgjithsi, këta emra vijnë nga shtetet si: Arabia Saudite, Pakistani, Afganistani, Irani, Mauritiana, Omani dhe Jemeni, por ka dhe nga shtetet të tjera duke përfshir: Egjiptin, Gjordanin, Irakun, Algjerin, Malajzin, Maldivet, Morrokon, Libin dhe shtetet të tjera që më së shumti gjinden më së shumti në Afrik dhe pjesën perëndimore të Azisë.

Këta emra vijnë nga kultura të këtyra popujve, që kan kuptim kryesisht të dukurive natyrore, diellit, henes dhe begative natyrore, por ka dhe shumë të tjerë me kuptime të ndryshme.

Tek shqiptarët, gjindet një numër i madh me emra mysliman, për arsyje të kolonizimit, pushtimit dhe sundimit kryesisht të shteteve myslimane si Turqia, e cila kishte pushtuar shqipëtarët për 500 vjet, ku i detyroi të ndërrojn besimin, dhe i konvertoi në fenë myslimane shumicën shqipëtarëve.

Disa emra që gjinden tek shqiptarët kemi:[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Adnan, Bajram, Ahmet, Mehmet, Ali, Ajshe, Ymer, Lejla etj.