Jump to content

Emri baptizmal

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një emër i krishterë, apo emër baptizmal, është një emër personal fetar i dhënë me rastin e një pagëzimi të krishterë, megjithëse tani më shpesh caktohet nga prindërit në lindje.[1] Tradicionalisht, një emër i krishterë u dha me rastin e pagëzimit, por në kohët më moderne këto terma janë përdorur në mënyrë të ndërsjellë me emrin dhe mbiemrin dhe janë ende të zakonshme në përdorimin e përditshëm në vendet tradicionalisht të krishtëra, duke përfshire edhe Shqipërinë.[2]

Duke pasur parasysh praktikën hebraike për t'i dhënë një emër fëmijës mashkull në kohën e synetisë së tij në ditën e tetë pas lindjes (Luka 1:59), është pohuar se zakoni për t'i dhënë një emër të sapopagëzuarit është me origjinë apostolike.[2]

  1. ^ "christian name". Dictionary.com Unabridged (në anglisht). Marrë më 7 gusht 2017.
  2. ^ a b "Christian name". Collins Dictionary (në anglisht).