Emri personal

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Emri personal ose emri i plotë është grupi i emrave me anë të të cilave një individ është i njohur dhe që mund të lexohet si një grup fjalësh, me kuptimin që, të marra së bashku, të gjitha ato lidhen me atë individ. Në shumë kultura, termi është sinonim me emrin e lindjes ose me emrin ligjor të individit. Studimi akademik i emrave personal quhet antroponim.

Në kulturën perëndimore, pothuajse të gjithë individët kanë të paktën një emër të caktuar (i njohur gjithashtu si emri, mbiemri ose emri i krishterë), së bashku me një mbiemër (i njohur gjithashtu si një mbiemër ose emër familjar), në mënyrë të drejtpërdrejtë, Thomas dhe Jefferson në Thomas Jefferson - kjo e fundit për të treguar se individi i takon një familjeje, një fisi ose një klane. Kur ka dy ose më shumë emra të dhënë, zakonisht vetëm një (në kulturat anglishtfolëse zakonisht i pari) përdoret në fjalimin normal.

Një konventë tjetër emërtimi që përdoret kryesisht në kulturën arabe dhe në zona të ndryshme të Afrikës dhe Azisë është lidhja e emrit të dhënë me një zinxhir emrash, duke filluar me emrin e babait të personit dhe pastaj babait të babait e kështu me radhë, zakonisht duke përfunduar me emrin e familjes (fisi ose emri i fisit). Megjithatë, emri ligjor i plotë i një personi zakonisht përmban tre emrat e parë me emrin e familjes në fund, për të kufizuar emrin në ID të lëshuar nga qeveria. Gjithashtu vini re se emri i gruas nuk ndryshon pas martesës, dhe ndjek konventën e emërtimit të përshkruar më sipër. [1]

Disa kultura, duke përfshirë edhe ato perëndimore, gjithashtu shtojnë (ose shtohen) patronymikë ose matronime. Për shembull, si një emër i mesëm si me Piotr Ilyich Tchaikovsky (emri i të cilit ishte Ilya), ose si emër i fundit si me Björk Guðmundsdóttir (babai i të cilit ishte quajtur Guðmundur) ose Hejðar Helguson (nëna e të cilit u quajt Helga). Koncepte të ngjashme janë të pranishme në kulturat lindore.

Megjithatë, në disa zona të botës, shumë njerëz njihen me një emër të vetëm, dhe kështu thuhet se janë monotone. Ende kultura të tjera nuk kanë konceptin e emrave të caktuar, fiks, që përcaktojnë njerëzit, individualisht ose kolektivisht. Disa fise të izoluara, të tilla si Machiguenga e Amazon, nuk përdorin emra personalë.

Emri i plotë i një personi zakonisht e identifikon atë person për qëllime ligjore dhe administrative, edhe pse nuk mund të jetë emri me të cilin personi është i njohur; disa njerëz përdorin vetëm një pjesë të emrit të tyre të plotë, ose njihen me tituj, pseudonime, pseudonime ose emërtime të tjera formale ose joformale.

Është gati universale që njerëzit të kenë emra; Konventa e Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Fëmijës deklaron se një fëmijë ka të drejtën e një emri që nga lindja.[2]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Sistemi i emërtimit arab Arkivuar 10 shtator 2016 tek Wayback Machine"(Anglisht) (PDF). councilscienceeditors.org.
  2. ^ Teksti i Konventës për të Drejtat e Fëmijës, Miratuar dhe hapur për nënshkrim, ratifikim dhe aderim nga Asambleja e Përgjithshme e Rezolutës 44/25 të datës 20 nëntor 1989, në fuqi më 2 shtator 1990, në përputhje me nenin 49, Zyra e Komisionerit të Lartë të Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut.