Enciklopedia e Tepelenës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Enciklopedia e Tepelenës është një projekt i thirrur në jetë në vitin 1992. Autori i këtij projekti është Novruz Shehu. Deri më tani (2008) është bërë përpilimi i dy vëllimeve dhe janë matur kater tryeza shkencore, pjesëmarrës të së cilave ishin diçka më shumë se 300 intelektual të ndryshëm që kontribuojnë për përpilimin e kësaj vepre.

Vëllimi i parë paraqitet me kapituj : mbi origjinën e Tepelenës antike, mbi mbeturinat arkeologjike, mbi ndërtesat e stilit krishterë dhe mysliman, mbi florën dhe faunë, mbi klimën, mbi gjuhën, mbi folklorin dhe kapitujt tjerë me t´dhëna të rëndësishme rreth Tepelenës. Ndërsa në vëllimin e dytë paraqiter diku rreth 536 biografi të tepelenasve më të njohur, siç janë p. sh. Ali Pashë Tepelena dhe Baroni, apo luftëtarët tepelenas bashkëluftëtarë të Garibaldit (Garibaldi Domeniko Damis), familja e të cilit u largua nga Tepelena më 1480, apo të gjeneratës së re siç është Sten Dragoti, etj.