Jump to content

Energjia mekanike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një nga trajtat me te perhapura te energjis është energjia mekanike. Energjia mekanike ndahet ne energji kinetike dhe potenciale, domethëne që energjia mekanike është shuma e pjesës së energjisë kinetike dhe potenciale, ku energjia potenciale në energji potenciale gravitacionale dhe energjia potenciale elastike. Përcaktoni energjia kinetike është cilësia dhe shpejtësia; përcaktojë energjisë potenciale gravitacionale është lartësia dhe cilësi; vendosni energjisë potenciale elastike është koeficienti ngurtësi dhe variablave formë. Energjia kinetike dhe potenciale mund të transformohet në njëri-tjetrin. Energjia mekanike dhe energjia potenciale dhe energjia kinetike vetëm. Energjia mekanike e shteteve lëvizje që kulmin e sasive fizike.

Konservimi i mjeteve të energjisë mekanike: rezistencë të pa fërkime dhe media objekte të ndodhë vetëm në rastin e energjisë kinetike dhe potenciale në njëri-tjetrin dhe sasinë e energjisë mekanike mbetet konstante, energjia kinetike është e barabartë me rritjen e mundshme apo ulje në uljen apo rritjen. Energjia mekanike dhe lëvizja mekanike e objektit. Kur ka fërkime, pjesë e energjisë mekanike është konvertuar në ngrohjes në humbjen e ajrit, një pjesë tjetër e konvertimit të energjisë kinetike ose potenciale. Prandaj, nuk ka energji mekanike në ruajtjen e natyrës e energjisë, të përhershme Leonardos pamundur për të prodhuar, që është, nuk ka makinë përjetshëm lëvizje.

Kinetic njësi J (xhaul) Përkufizimi: lëvizja e një objekti mund të ketë, të bëjë punën për objekte të tjera, quhet energji kinetike. Energjia mekanike

Faktorët që përcaktojnë energjinë kinetike të masës dhe shpejtësia.

Era ishte vela, anije me vela bërë ajër-punë-; pragje të lumit larë larg gurin, ujë mbi gurë për të bërë punën; lëvizur topin goditi dru, drutë për të largoj topin në bllok bëri një sukses. Rrjedhjen e ajrit dhe të ujit, lëvizjen e topit, ata mund të bëjnë punën, ata të gjithë kanë energji. Ajrit, ujit, për shkak të lëvizjes së topin mund të bëni punën, ata e kanë quajtur energji kinetike. Të gjitha objektet që lëvizin kanë energji kinetike. [1]

Faktorët

Madhësia e energjisë kinetike me të cilën faktorët ajo?

Eksperiment: le topin të rrokulliset poshtë nga shpatin në pjesën tjetër, goditi një bllok të vogël prej druri,

Nxitja veprimin druri. Le topin nga lartësi të ndryshme, me një listë të palëvizshme, Ja herë dru shtyrë shumë larg. Switching për cilësi të ndryshme të topit, në mënyrë që ata ende kodrina poshtë nga lartësi të njëjtë, për të parë që topin për të nxitur bllok larg.

Me një top, pozita më e lartë e saj origjinal, ulin shpejtësinë e madhe shpatin mbështjellë, shtytje bllok larg. Në shpejtësinë e kodrina është e njëjta gjë, në masë të madhe e topit, shtytje bllok larg.

Rezultatet eksperimentale

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rezultatet eksperimentale tregojnë se në masë të madhe e topit, më e madhe shpejtësia e lëvizjes së saj, blloku shtytje larg, puna e bërë në bllok, më të madh energjia kinetike e tha topin. Kështu, më e madhe shpejtësia e lëvizjes së objekteve, më i madh të cilësisë, më e madhe e energjisë kinetike.

Metodat eksperimentale

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

(A) variabël kontrolli Metoda (2) Konvertimi Akti (analogjia)

  • Kur masa e objektit është e njëjtë, më e madhe shpejtësia e objektit, më e madhe e energjisë kinetike. Energjia mekanike eksperimentale
  • Kur objekti lëviz njëjtën shpejtësi, më i madh masiv i objektit më të madh, energjia kinetike.
  • Në rastin e një shpejtësi të ulët, energjia kinetike formula E = 1/2mv ^ 2;

Formula plotësohet:

Teoria e relativitetit e Ajnshtajnit në formulën e mësipërme për të plotësuar

Formula e plotë është:

E = m0C ^ 2 / √ (1-V ^ 2 / C ^ 2)-m0C ^ 2

M0 është masë tjetër

Energjia kinetike

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Si me lëvizje objekt quhet energji kinetike, është definuar në përgjithësi si shteti e një objekti të një mocioni nga pjesa tjetër në punën e bërë. Madhësia e saj është cilësia dhe shpejtësia e një objekti në lëvizje shumëzuar me katrorin e gjysmë. Të gjitha objektet që lëvizin kanë energji kinetike.

Energjia kinetike: Ek = 1/2 · m · v ^ 2

Marrëdhëniet Funksionale

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndryshimet në energji potenciale gravitacionale e aktrimit gravitetit dhe marrëdhëniet: GP =-ΔEp

Kombinuar forca vepruar dhe ndryshimi në marrëdhënien e energjisë kinetike: W bashkë = ΔEk