Epitekti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Epictetus (rreth 50 - rreth 135 Pas Krishtit) ishte një filozof Grek Stoik. Ai lindi një skllav në Hierapolis, Frygia (sot Pamukkale, Turqi) dhe jetoi në Romë deri në dëbimin e tij, kur ai shkoi në Nicopolis në Greqinë veriperëndimore për pjesën tjetër të jetës së tij. Mësimet e tij janë shkruar dhe botuar nga nxënësi i tij Arrian në Discourses and Enchiridion

Epictetus mësoi se filozofia është një mënyrë jetese dhe jo vetëm një disiplinë teorike. Për Epictetus, të gjitha ngjarjet e jashtme janë përtej kontrollit tonë; ne duhet të pranojmë çdo gjë që ndodh me qetësi dhe pandjeshmëri. Sidoqoftë, individët janë përgjegjës për veprimet e tyre, të cilat ata mund t'i shqyrtojnë dhe kontrollojnë përmes vetë-disiplinës rigoroze

[Jeta]

Epictetus lindi rreth vitit 50 pas Krishtit, me sa duket në Hierapolis, Frygia. Emri që i dhanë prindërit e tij është i panjohur; fjala epíktētos (ἐπίκτητος) në greqisht do të thotë thjesht "e fituar" ose "e fituar"; filozofi grek Platoni, në Ligjet e tij, përdori termin për të nënkuptuar pronë që "i shtohet pronës trashëgimore të dikujt". Ai e kaloi rininë e tij si skllav në Romë për Epafroditos, një i lirë i pasur dhe sekretar i Neronit

Në fillim të jetës, Epictetus fitoi një pasion për filozofinë dhe, me lejen e skllavit të tij të pasur, ai studioi filozofinë stoike nën Musonius Rufus, Duke u bërë më i arsimuar në këtë mënyrë ngriti statusin e tij shoqëror. Në një moment, ai u bë i paaftë. Origen shkroi se kjo ishte për shkak se këmba e tij ishte thyer qëllimisht nga skllavi i tij. Simplyius, në të kundërt, shkruajti se ai ishte thjesht i paaftë që nga fëmijëria

Epictetus fitoi lirinë e tij diku pas vdekjes së Neronit në vitin 68 pas Krishtit, dhe ai filloi të jepte mësim filozofi në Romë. Rreth vitit 93 pas Krishtit, kur Perandori Domitian dëboi të gjithë filozofët nga qyteti, Epictetus u zhvendos në Nikopolis në Epir, Greqi, ku themeloi një shkollë filozofie.

Nxënësi i tij më i famshëm, Arriani, studioi tek ai si i ri (rreth vitit 108 pas Krishtit) dhe pretendoi të kishte shkruar Ligjërimet e tij të famshme bazuar në shënimet që ai mori në leksionet e Epictetus. Arriani argumentoi që Diskurset e tij duhet të konsiderohen të krahasueshme me literaturën Sokratike. Arriani e përshkroi Epictetus si një folës të fuqishëm që mund të "nxiste dëgjuesin e tij të ndjente pikërisht atë që Epictetus donte të ndiente." Shumë figura të shquara kërkuan biseda me të. Perandori Hadrian ishte miqësor me të dhe mund ta ketë dëgjuar duke folur në shkollën e tij në Nikopolis.

Ai jetoi një jetë me thjeshtësi të madhe, me pak pasuri. Ai jetoi vetëm për një kohë të gjatë, por në pleqërinë e tij, ai birësoi një fëmijë të një shoku i cili përndryshe do të lihej të vdiste dhe e rriti atë me ndihmën e një gruaje. është e paqartë nëse Epictetus dhe ajo ishin martuar. Ai vdiq diku rreth vitit 135 pas Krishtit. Pas vdekjes së tij, sipas Lucian, llamba e tij e vajit u ble nga një admirues për 3,000 dhrahmi

[Mendimi]

Nuk dihen shkrime nga Epictetus. Diskurset e tij u transkriptuan dhe përpiluan nga nxënësi i tij Arrian (autor i Anabasis Alexandri). Vepra kryesore është Diskurset, katër libra të të cilave janë ruajtur (nga tetë origjinale). Arrian gjithashtu përpiloi një përmbledhje popullore, të titulluar Enchiridion , ose Manual. Në një parathënie të Diskurseve që i drejtohet Lucius Gellius, Arrian shprehet se "çfarëdo që e dëgjova të thoshte, e shkruaja, fjalë për fjalë, sa më mirë që mundesha, duke u përpjekur ta ruaja atë si një memorial, për përdorimin tim të ardhshëm. , për mënyrën e tij të të menduarit dhe sinqeritetin e fjalës së tij ".

Epictetus pohon se themeli i të gjithë filozofisë është njohja e vetvetes; domethënë, bindja për injorancën dhe vlerësueshmërinë tonë duhet të jetë tema e parë e studimit tonë. Logjika ofron arsyetim dhe siguri të vlefshme në gjykim, por është e varur nga nevojat praktike. Pjesa e parë dhe më e domosdoshme e filozofisë ka të bëjë me zbatimin e doktrinës, për shembull, që njerëzit nuk duhet të gënjejnë. E dyta ka të bëjë me arsyet, p.sh., pse njerëzit nuk duhet të gënjejnë. Ndërsa e treta, së fundmi, shqyrton dhe përcakton arsyet. Kjo është pjesa logjike, e cila gjen arsye, tregon se çfarë është një arsye dhe se një arsye e dhënë është e saktë. Kjo pjesë e fundit është e nevojshme, por vetëm për shkak të e dyta, e cila përsëri bëhet e nevojshme nga e para.

Të dy Diskurset dhe Enchiridioni fillojnë duke bërë dallimin midis atyre gjërave në fuqinë tonë (gjërat prohairetike) dhe atyre gjërave që nuk janë në fuqinë tonë (gjërat aprohairetike)

Vetëm kjo është në fuqinë tonë, e cila është puna jonë; dhe në këtë klasë janë mendimet, impulset, dëshirat dhe neveritjet tona. Përkundrazi, ajo që nuk është në fuqinë tonë, janë trupat, zotërimet, lavdia dhe fuqia jonë. Çdo mashtrim mbi këtë pikë çon në gabimet, fatkeqësitë dhe problemet më të mëdha dhe në skllavërinë e shpirtit.

Ne nuk kemi asnjë fuqi mbi gjërat e jashtme dhe e mira që duhet të jetë objekt i ndjekjes sonë të zellshme, duhet të gjendet vetëm brenda vetes

Përcaktimi midis asaj që është e mirë dhe asaj që nuk është e mirë bëhet nga aftësia për zgjedhje (prohairesis). Prohairesis na lejon të veprojmë dhe na jep llojin e lirisë që kanë vetëm kafshët racionale. Ajo përcaktohet nga arsyeja jonë, cili nga të gjitha aftësitë tona, e sheh dhe teston veten dhe gjithçka tjetër. Është përdorimi i saktë i përshtypjeve (fantazisë) që bombardojnë mendjen që është në fuqinë tonë:

Praktikohuni që nga fillimi për t'i thënë çdo përshtypjeje të ashpër: "Ju jeni një përshtypje dhe aspak ajo që ju duket se jeni". Pastaj ekzaminojeni dhe provojeni sipas këtyre rregullave që keni, dhe së pari, dhe kryesisht, nga kjo: nëse përshtypja ka të bëjë me gjërat që varen nga ne, apo ato që nuk janë; dhe nëse ka të bëjë me gjërat që nuk varen nga ne, jini të gatshëm të përgjigjeni: "Nuk është asgjë për mua".

Ne nuk do të shqetësohemi në asnjë humbje, por do të themi me vete në një rast të tillë: "Unë nuk kam humbur asgjë që më takon mua; nuk ishte diçka e imja që u shkëput nga unë, por diçka që nuk ishte në fuqinë time ka më la mua ". Asgjë përtej përdorimit të mendimit tonë nuk është siç duhet e jona. Çdo zotërim mbështetet në opinion. Çfarë është të qash dhe të qash? Nje mendim. Çfarë është fatkeqësia, apo një grindje, apo një ankesë? Të gjitha këto gjëra janë mendime; mendimet e bazuara në iluzionin se ajo që nuk i nënshtrohet zgjedhjes sonë mund të jetë ose e mirë ose e keqe, gjë që nuk mundet. Duke hedhur poshtë këto mendime dhe duke kërkuar të mirën dhe të keqen vetëm në fuqinë e zgjedhjes, ne mund të arrijmë me siguri qetësinë në çdo gjendje të jetës.

Arsyeja vetëm është e mirë, iracionale është e keqe, dhe iracionale është e patolerueshme për racional. Njeriu i mirë duhet të punojë kryesisht për arsyen e tyre; për ta përsosur këtë është në fuqinë tonë. Të sprapsim mendimet e liga nga e mira është garë fisnike në të cilën njerëzit duhet të angazhohen; nuk është një detyrë e lehtë, por premton liri të vërtetë, paqe shpirtërore (ataraksi) dhe një urdhër hyjnor mbi emocionet (apatheia). Ne duhet të jemi veçanërisht në mbrojtje ndaj mendimit të kënaqësisë për shkak të ëmbëlsisë dhe sharmit të saj të dukshëm Prandaj, objekti i parë i filozofisë është pastrimi i mendjes.

Epictetus mëson se paramendimet (prolepsa) e së mirës dhe së keqes janë të përbashkëta për të gjithë. Vetëm e mira është fitimprurëse dhe për t’u dëshiruar, dhe e keqja është lënduese dhe duhet të shmanget. Mendime të ndryshme lindin vetëm nga zbatimi i këtyre paramendimeve për raste të veçanta, dhe atëherë duhet të shpërndahet errësira e injorancës, e cila ruan verbërisht korrektësinë e mendimit të vet. Njerëzit argëtojnë mendime të ndryshme dhe konfliktuale të së mirës gjykimi i një të mire të veçantë, njerëzit shpesh kundërshtojnë veten e tyre. Filozofia duhet të sigurojë një standard për të mirën dhe të keqen. Ky proces lehtësohet shumë sepse mendja dhe punët e mendjes janë vetëm në fuqinë tonë, ndërsa të gjitha gjërat e jashtme që ndihmojnë jetën janë përtej kontrollin tonë

Thelbi i hyjnisë është mirësia; ne kemi të gjitha të mirat që mund të na jepen. Hyjnitë gjithashtu na dhanë shpirtin dhe arsyen, e cila nuk matet me gjerësinë ose thellësinë, por me njohurinë dhe ndjenjat, dhe me të cilën ne arrijmë madhështinë, dhe mund të barazohet edhe me hyjnitë. Prandaj, ne duhet ta kultivojmë mendjen me kujdes të veçantë. Nëse nuk dëshirojmë asgjë, por atë që do Zoti, ne do të jemi me të vërtetë të lirë dhe të gjithë do të ndodhin me ne sipas dëshirës sonë; dhe ne do të jemi aq pak subjekt i përmbajtjes sa vetë Zeusi.

Çdo individ është i lidhur me pjesën tjetër të botës dhe universi është modeluar për një harmoni universale. Njerëzit e mençur, pra, do të ndjekin, jo thjesht vullnetin e tyre, por gjithashtu do t'i nënshtrohen rendit të duhur të botës. Ne duhet të sillemi gjatë jetës duke përmbushur të gjitha detyrat tona si fëmijë, vëllezër e motra, prindër dhe qytetarë

Për vendin ose miqtë tanë ne duhet të jemi të gatshëm t'i nënshtrohemi ose të kryejmë vështirësitë më të mëdha. Njeriu i mirë, nëse është në gjendje të parashikojë të ardhmen, do të ndihmonte paqësisht dhe me kënaqësi për të sjellë sëmundjen e tyre, gjymtimin dhe madje vdekjen, duke e ditur se kjo është rendi i saktë i universit. Ne kemi të gjithë një pjesë të caktuar për të luajtur në botë dhe kemi bërë mjaft kur kemi kryer atë që lejon natyra jonë. Në ushtrimin e fuqive tona, ne mund të bëhemi të vetëdijshëm për fatin që jemi synuar të përmbushë.

Ne jemi si udhëtarët në një konak ose të ftuarit në tryezën e një të huaji; çfarëdo që ofrohet, ne e marrim me mirënjohje dhe ndonjëherë, kur të vijë radha, ne mund të refuzojmë; në rastin e parë ne jemi një mysafir i denjë i hyjnive dhe në këtë të fundit ne shfaqemi si aksionar i fuqisë së tyre. Kushdo që e sheh jetën të patolerueshme është i lirë ta lë atë, por ne nuk duhet ta braktisim rolin tonë të caktuar pa arsye të mjaftueshme. I urti stoik nuk do ta gjejë kurrë jetën të patolerueshme dhe nuk do të ankohet për askënd, as për hyjninë dhe as për njeriun. Ata që gabojnë duhet të falim dhe trajtojmë me dhembshuri, pasi është nga injoranca që ata gabojnë, duke qenë si të verbër

Janë vetëm mendimet dhe parimet tona që mund të na bëjnë të pakënaqur dhe është vetëm personi injorant ai që gjen gabim tek një tjetër. Çdo dëshirë na degradon dhe na bën skllevër të asaj që dëshirojmë. Ne nuk duhet të harrojmë karakterin kalimtar të të gjithëve përparësitë e jashtme, edhe në mes të kënaqësisë sonë ndaj tyre; por gjithmonë të kemi parasysh se ato nuk janë tonat, dhe se, për këtë arsye, ato nuk na përkasin siç duhet. Të përgatitur kështu, asnjëherë nuk do të merremi me mendime.