Epoka e Bronzit në Europë

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Koha e Bronzit në Europë

Epoka e Bronzit është karakterizuar nga objektet e bronzit dhe përdorimi i veglave të këtij materiali. Epoka rajonale e bronzit pason atë neolitike. Ajo fillon me epokën e bronzit egjean në 3200 p.e.sonë[1] (pasohet nga kultura Beaker) dhe përfshin të gjithë të mijëvjeçarit të II p.e.sonë (kultura Unetice, kultura e tumave, kultura teramare, kultura e fushës së urnave dhe kultura lusatiane) në pjesën Veriore të Evropës, zgjatë deri rreth viteve 600 p.e.sonë.

Histori[edit | edit source]

Europa Qëndrore[edit | edit source]

Evropën Qendrore, e bronzi i hershëm i kulturës Unetice (1800-1600 p.e.sonë) përfshin shume grupe grupe të vogla si kultura Straubingen, Adlerberg dhe Hatvan . Disa me varre shumë të pasura, të tilla si ajo e vendosur në Leubingen (sot pjesë e Sömmerda) me tamkëme mortore të punuar me ar, tregojnë për një rritje të të diferencimit shoqëror të pranishme tashmë në kulturën Unetice. Kultura Unetice është pasurese e bronzit të mesëm (1600-1200 p.e.sonë) kultura e tumave, e cila karakterizohet nga varrosja në varre tumulare (kodër varre). Në pjesën lindore të Hungarisë , Körös, është përfaqsuesja hershme, i parë së pari në kulturën, e ndjekur nga kultura Otomani dhe Gyulavarsánd.

Bronzi i vonë i Fushës së Urnave (1300–700 p.e.sonë) është e karakaterizuar nga varret me kremacion (varrim me djegie trupi) Ajo përfshinë kulturën Lusatiane në Gjermaninë lindore dhe Poloni (1300-500 p.e.sonë), që vazhdon në epokën e hekurit. Eurropa qëndrore në Epokën e Bronzit ndiqet nga Epoka e Hekorit dhe kultura Hallstat (700-450 p.e.sonë).

Referimet[edit | edit source]

  1. ^ "Ancient Greece". British Museum. Marrë më 2015-05-06.