Jump to content

Epshi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Detaje: Luxuria (Epsh), në Shtatë mëkatet vdekjeprurëse dhe katër gjërat e fundit, nga Hieronymus Bosch.

Epshi është një forcë psikologjike që prodhon dëshirë të fortë për diçka, ose rrethanë, ndërkohë që tashmë ka një sasi të konsiderueshme të objektit të dëshiruar. Epshi mund të marrë çdo formë, si p.sh. epshi për seksualitet (shih libido), para ose pushtet. Ajo mund të marrë forma të tilla të zakonshme, si epshi për ushqim (shih grykësinë) në dallim nga nevoja për ushqim ose epshi për lakmi, kur dikush dëshiron një erë të veçantë që të sjell kujtime. Ai është i ngjashëm me pasionin, por dallohet nga pasioni, pasi pasioni i shtyn individët të arrijnë qëllime dashamirëse, ndërsa epshi jo.