Jump to content

Euthanasia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pjesë nga një sërë artikujsh.

Euthanasia

Tipi

Euthanasia tek kafshët
Euthanasia tek fëmijët
Euthanasia e vullnetshme
Euthanasia e pavullnetshme

Pikëpamjet

FetareBudisteKatolike

Grupet

DignitasVdekja dinjitozeExit International

Njerëzit

Jack KevorkianPhilip Nitschke

Libra

Final ExitThe Peaceful Pill Handbook

Euthanasia (nga Greqishtja εὐθανασία që do të thotë “vdekje e mirë”: εὖ, eu (e mirë) + θάνατος, thanatos (vdekje)) i referohet praktikës së fundit të një jete në një mënyrë e cila arrihet përmes dhimbjes dhe vuajtjes. Sipas Komitetit të Shtëpisë së Lordve në etikën mjekësore, definicioni i saktë i Euthanasisë është “një ndërhyrje e qëllimshme e ndërrmarë me qëllimin e vetëm të përdundimit të një jete, të shkaktimit të dhimbjeve të pakontrollueshme”.

Sensi juridik i termit “vrasje” përfshin një ndërhyrje e qëllimshme e ndërmarrë me qëllimin e vetëm të përfundimit të një jete, madje edhe të shkaktojë të dhimbjeve të pakontrollueshme. Ndaj juridikisht, një “vrasje e mëshirmshe” ose euthanasia është e konsideruar si vrasje kriminale dhe përdoret shpesh si sinonim i vrasje të kryer me kërkesë të bërë nga pacienti.

Diskutimi rreth euthanasias është midis kundërshtarëve të euthanasias që e quajnë atë si vetëvrasje vullnetare ose si vrasje të paqëllimshme.

Wiki WikiFjalori: Euthanasia – shfletoni më shumë në fjalorin e lirë