Fair use

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Fair use (sqt. përdorim i drejtë) është një term nga gjuha angleze, i cili ka hyrë ligjlegjislaturën e Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Kjo termë ka të bëjë me përdorimin e të drejtës së autorëve dhe të liçencave. Fair use është i bazuar në të drejtat e të shprehurit të lirë, nxjerrë nga Amadamenti i Parë i Kushtetutës së Shteteve të Bashkuara. Termi "fair use" është unik për Shtetet e Bashkuara. Ligj i ngjashëm si "fair dealing" (shqip: marrëveshje e ndershme), ekziston ligjet e shteteve tjerë.