Fashikul nervor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

  

Një fashikul nervor, është një tufë fibrash nervore që i përkasin një nervi në sistemin nervor periferik.Një fascikul nervor quhet edhe fasciculus.Një fascikul nervor është i mbyllur nga perineurium, një shtresë e indit lidhës fascial . Çdo fibër nervore e mbyllur në fashikul është e mbyllur nga një shtresë e indit lidhës të endoneuriumit . Tufat e fascikulave nervore quhen fasciculi dhe janë përbërës të një trungu nervor.Trungu i nervit kryesor mund të përmbajë një numër të madh fashikujsh që mbështjellin mijëra aksonë.

Në sistemin nervor qendror (CNS) një tufë fibrash nervore quhet trakt nervor, dhe në neuroanatomi trakte të ndryshme në palcën kurrizore bashkohen në fasciculi siç është fasciculus gjatësor medial.Në palcën kurrizore fascikulat janë të bashkuara në kolona të quajtura funikula, siç është funiculus anterior.

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Epineurium
  • Indi nervor