Jump to content

Fausto Coppi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fausto Coppi
Fausto Coppi ne vitin 1939
U lind në
Vdiq
Emrat e tjerë"Kampioni"
ShtetësiaItaliane

Angelo Fausto Coppi ishte një çiklist profesionist italian, nga viti 1939 deri me 1959. Fitoi 5 herë Xhiron e Italisë (1940, 1947, 1949, 1952 e 1953) , 2 herë Turin e Francës (1949 e 1952), 5 herë Xhiron e Lombardisë (1946, 1947, 1948, 1949 e 1954), 3 herë në Milano-Sanremo (1946, 1948 e 1949),dhe një herë në Parigi-Roubaix dhe Freccia Vallone në 1950. Kampion bote në vitin 1953. Ishte dhe mbajtës i rekordit të shpejtësisë së arritur nga viti 1942 deri në 1956 (46,798 km/ore)

Tabela e rekordit
  * 1 km: 1'17"       * 10 km: 13'02"          * 30 km: 39'14"
  * 2 km: 2'36"       * 15 km: 19'35"          * 35 km: 45'47"
  * 3 km: 3'53"       * 20 km: 26'08"          * 20 km: 26'08"
  * 4 km: 5'12"       * 30 minuta: 22,946 km      * 45 km: 58'5"
  * 5 km: 6'30"       * 25 km: 32'41"          * 1 orë: 45,871 km 

Si pasojë e etheve dhe temperaturës së lartë, Fausto Coppi vdiq me 2 janar të vitit 1960 në Gjenova.