Fazani i argjend

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fazani i argjendtë në robëri. Vini re njollat ngjyrë kafe, tipike për meshkujt nën-të rritur.

Fazani i argjend ( Lophura nycthemera ) është një specie e fazanit që gjendet në pyje, kryesisht në male, të Azisë Juglindore kontinentale dhe Kinës lindore dhe jugore, me popullsi të futur ne Havai dhe vende të ndryshme në kontinentin amerikan . Mashkulli është në ngjyrë bardh e zi, ndërsa femra është kryesisht ngjyrë kafe. Të dy gjinitë kanë një fytyrë të kuqe të zhveshur dhe këmbë të kuqe (kjo e fundit e ndan atë nga fazani kalij me këmbë gri).[1] Kjo është e zakonshme në avikulturë, dhe në përgjithësi mbetet i zakonshëm në botën e egër, por disa nëngrupe të tij (sidomos L. n. Whiteheads nga Hainan, L. n. Engelbachi nga Laosi jugor, dhe L. nr. Annamensis nga Vietnami jugor ) janë të rralla dhe të kërcënuara.[1]

Taksonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ashtu si fazanët e tjerë, fazani i argjendtë u përcaktua në familjen Phasianus kur u përshkrua nga Carl Linnaeus në edicionin e tij historik të 1758 të 10-të të Systema Naturae. Që atëherë, ai - ose të paktën disa nga nënspeciet e lidhura me të - janë vendosur ose në Euplocamus[3] ose Gennceus.[4] Sot të gjitha autoritetet kryesore e vendosin fazanin e argjendtë në Lophura.[2][5][6]

Fazani i argjendtë është i lidhur ngushtë me fazan kalij dhe të dy këto specie hibridizohen.[7] Vendosja e taksave L. n. lineata dhe L. n. crawfurdi ka qenë një çështje debati, me disa që i trajtojnë ato si nënspecie të fazanit kalij[8] dhe të tjerë si nënspecie të fazanit të argjendtë.[9] Ata kanë këmbë të thinjura si të fazanit kalij, por pendë e tyre janë më të ngjashme me pendët të disa nëngrupeve të fazanit të argjendtë. Për më tepër, si fazani i argjendtë, L. n. lineata dhe L. n. crawfurdi gjenden në lindje të lumit Irrawaddy, ndërsa të gjitha nënspeciet e tjera të fazanit kalij gjenden në perëndim të lumit (L. n. oatesi, një nëngrup i fazanit kalij, ndonjëherë është raportuar se ndodhet në lindje të atë lumë,[8] por kjo është e pasaktë[10]). Bazuar në mtDNA, kohët e fundit u konfirmua se L. n. lineata dhe L. n. crawfurdi duhet të konsiderohet si nëngrup i fazanit kalij.[11]

Me këto dy si nënspecie të fazanit kalij, fazani i argjendtë ka 15 nënspecie.[5][6] Megjithatë, ndërsa disa nënspecie janë relativisht të dallueshme, disa të tjera (të paktën L. n. rufipes, L. n. occidentalis, L. n. ripponi, L. n. jonesi, L. n. beaulieui, L. n. nycthemera, dhe L. n. fokiensis) ka të ngjarë të jenë pjesë e një klinike,[2] e cila nëse konfirmohet, do të rezultonte që ato të ishin sinonime të vogla të nënspecieve të emëruara. Disa taksa të tjera, për shembull L. n. andersoni, tani konsiderohen të pavlefshme nga të gjitha autoritetet kryesore.[2][5][6]

Dikur e konsideruar si një specie shumë e rrallë, fazani perandorak është në fakt një hibrid i natyrshëm midis fazanit të argjendtë dhe fazanit vietnamez.[12]

Nënspeciet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas rendit taksonomik15 nënllojet e njohura të fazanit të argjendtë janë, :

 • L. n. occidentalis Delacour, 1948 - fazani i argjendtë perëndimor - Kina jug-qendrore dhe Mianmari verilindor
 • L. n. rufipes (Oates, 1898) – fazani i argjendtë i minierave rubin – shteti Shan verior i Mianmarit verior
 • L. n. ripponi (Sharpe, 192) - fazani i argjendtë i Rippon - shteti jugor Shan i Mianmarit verior
 • L. n. jonesi (Oates, 1903) - fazani i Jones - Myanmar në Kinën jugperëndimore dhe Tajlandën qendrore
 • L. n. omeiensis Cheng, Cheng dhe Tang, 1964 - fazani i argjendtë Szechwan - Sichuan jugor në Kinën jug-qendrore
 • L. n. rongjiangensi Tan dhe Wu, 1981 - fazani i argjendtë Kweichow - Guizhou juglindor në Kinën jug-qendrore
 • L. n. beaulieui Delacour, 1948 - fazani i argjendtë Lao - Kina jug-qendrore deri në Laosin verior dhe Vietnamin verior
 • L. n. nycthemera (Linnaeus, 1758) -Lophura nycthemera - Kinën jugore në Vietnamin verior
 • L. n. whiteheadi (Ogilvie-Grant, 1899) - fazani i argjendtë Hainan - Hainan në Kinën jugore
 • L. n. fokiensis Delacour, 1948 - fazani i argjendtë Fokien - Kina juglindore
 • L. n. berliozi (Delacour dhe Jabouille, 1928) - fazani i argjendtë i Berliozit - shpatet perëndimore të vargmalit Annamite në Vietnamin qendror
 • L. n. beli (Oustalet, 1898) – fazani i argjendtë i Belit – shpatet lindore të vargmalit Annamite në Vietnamin qendror
 • L. n. engelbachi Delacour, 1948 - fazani i argjendtë Boloven - Rrafshnalta Bolaven e Laosit jugor
 • L. n. lewisi (Delacour dhe Jabouille, 1928) - fazani i argjendtë i Lewis - malet e Kamboxhias jugperëndimore dhe Tajlandës lindore
 • L. n. annamensis (Ogilvie-Grant, 1906) - fazani i argjendtë Annam - pyjet malore të Vietnamit jugor

Përshkrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lophura nycthemera - MHNT

Ky është një fazan relativisht i madh, meshkujt e nënspecieve më të mëdha që kanë një gjatësi totale prej 120–125 centimetres (47–49 in), dhe një bisht me gjatësi rreth 75 centimetres (30 in), ndërsa meshkujt e nënspecieve më të vogla arrijnë deri në gjatësinë 70 centimetres (28 in), dhe një bisht me gjatësi rreth 30 centimetres (12 in)[1] Masa e trupit të fazanit meshkull mund të shkojë nga 1.13–2.00 kilograms (2.49–4.41 lb).[2] Fazanët femra të të gjithave nënspecieve janë dukshëm më të vogla se fazanët meshkuj, me një gamë madhësie 55–90 centimetres (22–35 in) në gjatësi totale, përfshirë një bisht prej 24–32 centimetres (9.4–12.6 in).[1][3][4] Masa trupore e femrave variojnë nga 1.0–1.3 kilograms (2.2–2.9 lb).[2]

Meshkujt e nënspecieve veriore, të cilët janë më të mëdhenj, kanë pjesët e sipërme të bardha dhe bishtin (shumica e pendëve me disa shenja të zeza), ndërsa pjesët e poshtme të tyre dhe kreshta janë me shkëlqim të kaltërosh-të zi. Meshkujt e nënspecieve jugore kanë pjesët e sipërme më të thinjura dhe bishtin me shenja të gjera të zeza, duke i bërë ata të duken shumë më të errët se nënspeciet veriore.[1] Penda e mashkullit rritet në vitin e dytë.[2]

Femrat janë kafe dhe me bisht më të shkurtër se meshkujt. Femrat e disa nënspecieve kanë pjesët e poshtme të bardha me model të fortë me të zezë, dhe në L. n.Kokëbardha kjo shtrihet në mantelin e sipërm.[2].[1]

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c d e f McGowan, P. J. K. (1994).
 2. ^ a b CRC Handbook of Avian Body Masses by John B. Dunning Jr. (Editor).
 3. ^ [1] Arkivuar 24 shtator 2021 tek Wayback Machine (2011).
 4. ^ [2] Arkivuar 2 korrik 2015 tek Wayback Machine (2011).