Jump to content

Federata e Bosnjës dhe Hercegovinës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Federata e Bosnjës dhe Hercegovinës është një nga dy entitetet që përbëjnë Bosnje dhe Hercegovinën së bashku me Republikën Serbe të Bosnjës.

Federata e Bosnje dhe Hercegovinës njihet gjithashtu edhe si Federata kroato-myslimane ose Federata kroato-boshnjake për shkak se është e populluar me Kroatë të Bosnjës dhe Boshnjakë, emërtim ky që ishte e pamundur të ruhej pas Marrveshjes së Dejtonit pasi që kantoni 10, me shumicë serbe dhe me pakicë kroate, është përfshirë në entitet[1].

Emërtimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bosnja dhe Hercegovina (Bosna i Hercegovina / Босна и Херцеговина) nuk duhet të ngatërrohet me Federatën e Bosnjës dhe Hercegovinës (Federacija Bosne i Hercegovine / Федерација Босне и Херцеговине) edhe pse kjo e fundit është përgjegjëse për përfaqësimin e gjithë vendit në sytë e komunitetit ndërkombëtar.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Harta Federatës së Bosnjës dhe Hercegovinës.

Më 18 nëntor 1991, udhëheqësit nacionalistë të partisë Bashkimi demokratik kroat i Bosnje dhe Hercegovinës apo HDZ-BiH dekretuan krijimin e « Komunitetin Kroat të Herceg-Bosnjës » gjë e cila u bë « Republika e Herceg-Bosnjës » në zonat e populluara me shumicë të popullsisë kroate të Bosnjës (rajoni i Mostarit dhe jug-perendimi i Bosnje dhe Hercegovinës).

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]