Jump to content

Feja në Sri Lanka

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
:
:
:
:
:
:

Feja në Shri Lanka

  Budizmi (70.2%)
  Hinduizmi (12.6%)
  Islami (9.7%)
  Kisha Katolike (6.1%)
  Krishterë tjerë (1.3%)
  Të tjerë (0.1%)
Harta e Sri Lankës, që tregon shumicën e feve sipas Divizioneve DS, sipas regjistrimit të 2012.

Sri Lanka është zyrtarisht një vend budist, ndërsa Sri Lankas praktikojnë një sërë fesh . Sipas regjistrimit të vitit 2012, 70.2% e Sri Lankas ishin budistë, 12.6% ishin hindu, 9.7% ishin myslimanë (kryesisht sunitë ), 7.4% ishin të krishterë (kryesisht katolikë ). Budizmi është shpallur si feja shtetërore e Sri Lankës dhe i janë dhënë privilegje të veçanta në kushtetutën e Sri Lankës, siç është qeveria e detyruar për mbrojtjen dhe nxitjen e Dharma Budiste në të gjithë vendin. Megjithatë, kushtetuta parashikon gjithashtu lirinë e fesë dhe të drejtën për barazi ndërmjet të gjithë qytetarëve të saj. Në vitin 2008 Sri Lanka ishte vendi i tretë më fetar në botë sipas një sondazhi të Gallup, me 99% të Sri Lankasve që thonë se feja është një pjesë e rëndësishme e jetës së tyre të përditshme.