Jump to content

Feni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Feni është erë lokale. Fryn kryesisht nga verilindja dhe veriu në drejtim të detit Adriatik dhe sidomos gjatë periudhës së dimrit, por mund të fryjë edhe gjatë verës.

Feni është erë tipike lokale në Alpet Shqiptare, por shfaqet edhe në viset të tjera malore. Kështu, në qoftë se gjatë pranverës së hershme fryn juga nga Mesdheu nëpër ngushticën e Otrantos në drejtim të Alpeve Shqiptare (Bjeshkët e Nemuna) dhe maleve Dinarite, gjatë kalimit në pengesa malore transformohet, duke e humbur lagështinë bëhet e thatë dhe shkrinë borën.

Paraqitja skematike e Fenit