Jump to content

Fenrir

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Odin dhe Fenris (1909) nga Dorothy Hardy.

Fenrir (Skandinavishtja e Vjetër 'Fen-banor') ose Fenrisúlfr (Skandinavishtja e Vjetër "Ujku i Fenririt", shpesh i përkthyer "Fenris-ujk"), i referuar gjithashtu si Hróðvitnir ("ujk-famë" në norvegjinë e vjetër) dhe Vánagandr ("përbindësh i vjetër norvegjez" i [Lumit] Ván'), është një ujk në mitologjinë norvegjeze. Fenrir, së bashku me Helin dhe Gjarprin Botëror, është një fëmijë i Lokit dhe gjigantes Angboða. Ai dëshmohet në Edda poetike, e përpiluar në shekullin e 13-të nga burime të mëparshme tradicionale, dhe në prozën Edda dhe Heimskringla, të shkruara në shekullin e 13-të nga Snorri Sturluson. Si në Edda poetike ashtu edhe në prozë Edda, Fenrir është babai i ujqërve Sköll dhe Hati Hróðvitnisson, është djali i Lokit dhe parashikohet të vrasë perëndinë Odin gjatë ngjarjeve të Ragnarök, por nga ana tjetër do të vritet nga djali i Odinit, Víðarr. .

Në prozën Edda, jepen informacione shtesë për Fenririn, duke përfshirë se, për shkak të njohurive të perëndive për profecitë që parashikonin telashe të mëdha nga Fenriri dhe rritja e tij e shpejtë, perënditë e lidhën atë dhe si rezultat Fenriri e kafshoi dorën e djathtë të zotit. Týr. Përshkrimet e Fenririt janë identifikuar në objekte të ndryshme dhe janë propozuar teori shkencore në lidhje me lidhjen e Fenririt me qeniet e tjera të qenit në mitologjinë norvegjeze. Fenriri ka qenë objekt i përshkrimeve artistike dhe ai shfaqet në letërsi.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]