Fezan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Fezan (latinisht, Phasania, arabisht, فزان‎ Fizzān, berbere, Fezzan) është regjion historik në Afrikën veriore, gjegjësisht është pjesa jug perëndimore të Libisë. Në vitin 2006 në Fezan kanë jetuar 442.090 banor, ose 7,8 % e popullsisë së Libisë. Popullsinë e përbëjnë : popullsia Arabe, Berbere dhe Tubuitët nomad.

Regjionin kryesisht e përbëjnë shkretirat me dyna ranore (Erget). Pjesën tjetër e përbëjnë malet, rrafshnaltat dhe shtretërit e lumenjve (Udet).