Jump to content

Fibrat

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kanë forme të zgjatur me funde të thepisura. Gjatësia e tyre më e madhe se ajo e qelizave normale arrin deri në disa centimetra, megjithëse diametri qëndron mikroskopik. Gjenden edhe në shumë kërcej me strukture parësore, sidomos tek monokotiledonet, ku formojnë breza te vazhdueshëm. Gjenden edhe në gjethe sidomos në nervaturat me përmasa te mëdha. Gjenden në drurin dytësor dhe në shoshen dytësore ku kryejnë funksion mbështetës. Fibrat tekstile janë pjesa më madhe me origjine bimore dhe me përjashtim te pambukut janë fibra të gjata sklerenkimatike me mure pak a shumë të drurezuara. Jane ushqime te forta qe merren nga frutat dhe perimet si dhe nga farat e ndryshme,orizi,buka Fibra ndryshe eshte lende e patretshme bimore qe ne nuk mund ta tretim por perdoret per mbajtjen e ushqimit neper zorre.