Filtri FIR

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Një filtër (FIR) me përgjigje impulsive të fundme (i njohur gjithashtu si filtër jo-rekursiv) është një lloj filtri per sinjalet në kohë diskrete. Përgjigjja impulsive, e cila është produkti i filtrit kur funksioni është delta e Kroneckerit, është e fundme sepse ajo shkon në zero pas një numri të caktuar intervalesh të kampioneve .

Përkufizimi[redakto | redakto tekstin burimor]

Skematika e nje filtri FIR adaptiv. Shikoni artikullin mbi filtrat adaptiv

Ekuacioni i diferencave që përcakton prodhimin e një filtri FIR në terma të funksionit input është:

\ y[n]=b_0 x[n] + b_1 x[n-1] + \cdots + b_N x[n-N]

ku:

  • x[n] është sinjali eksitues,
  • y[n] është sinjal dalës,
  • b_{i} janë koeficientet e filtrit, dhe
  • N është rendi i filtrit - një filter i rendit te N-të ka (N+1) terma në anën e djathtë.

Ky ekuacion mund gjithashtu të shprehet si një konvulim i sekuences se koeficienteve bime sinjal eksitues:

\ y[n] = \sum_{i=0}^{N} b_i x[n-i].

Pra, produkti i filtri është një shumë mesatare e vlerave tanishme dhe një numëri te caktuar te vlerave të mëparshme.

Shikoni gjithashtu[redakto | redakto tekstin burimor]

Referenca[redakto | redakto tekstin burimor]


lidhje te jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]