Jump to content

Fizika e aplikuar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Fizika Aplikative është një term i përgjithshëm për fizikën që është destinuar për një teknologji ose praktike me përdorim të veçantë. "Aplikuar" dallohet nga "pastër" nga një kombinim delikat i faktorëve të tillë si motivimin dhe qëndrimin e studiuesve dhe të natyrës së marrëdhënieve të teknologjisë apo shkencës që mund të preken nga puna. Kjo zakonisht ndryshon nga inxhinieri në se një fizikan aplikant mund të mos dizenjoje diçka në mënyrë të veçantë, por më tepër është duke përdorur fiziken apo kryerje së hulumtimit te fizikës me qëllim zhvillimin e teknologjive të reja apo zgjidhjen e një problemi inxhinierik. Kjo qasje është e ngjashme me atë të matematikës se aplikuar. Me fjalë të tjera, fizika aplikuar i ka rrënjët në të vërtetat themelore dhe konceptet bazë të shkencave fizike, por ka të bëjë me shfrytëzimin e këtyre parimeve shkencore në pajisjet dhe sistemet e praktike. Fizikantet Aplikative gjithashtu mund të jenë të interesuar në përdorimin e fizikës për kërkime shkencore. Për shembull, njerëzit që punojnë në fizikë përshpejtues të kërkojë për të ndërtuar përshpejtuesit e mirë për kërkime në TIPUS teorike.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]