Fjalëshpejta në gjuhën shqipe

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Fjalëshpejtat janë shprehje që përdoren si lojë për t'i thënë me shpejtësi disa herë pa gabime. Këto shprehje kanë në vete tinguj të cilët, kur gjenden afër njëri-tjetrit, nyjëtohen me vështirësi dhe ngatërrohen.

Disa fjalëshpejta në gjuhën shqipe:

1. Kupa me kapak, kupa pa kapak

2. Dërrasa me rrasa, rrasa me dërrasa

3. E shes thesin, s´e shes thesin

4. Karikaturisti karikaturon një karikaturë karakteristike

5. Kërset krisma, krisma kërset

6. Gur guri, guron guri në gurinë

7. Trup i rashë, në tokë me kry rashë

8. Hipa vidhit, zbrita vidhit

9. E kam një thes, e shes s´e shes

10. Thabani tharron me tharrë. Tharra bën keth, keth, keth

11. Qërimi qan, Qamilja qesh, qeni e bubi han përshesh

12. Errë në terr, therrë në ferr

13. Ka këmbë ura, s´ka këmbë ura

14. Një thesaxhi shet thes, del në shesh e thes nuk shet, o ti thesaxhi që del në shesh e thes nuk shet, a s’ma shet mua një thes?

15. Tharku i thive thuret ne thupra thane

16. Thiu theret me thikë therëse

17. Polli pula e Lleshit mu në kaçile të leshit

18. Plepi plak i plasur, pak palce paska pasur

19. Kapa me kapak, kapa pa kapak, kapës t’i vëmë kapak

20. Jemi mbledhur për të mbledhur të pambledhshmit që nuk mblidhen në mbledhje

21. I ra plaku plakës në plenc, plenci i plakës plasi

22. Qante Qaniu pas qerres së qumështit se qeni qimekuq i qe qepur pas

23. Plaku pllakat suvaton, plaka plakun s’e ndihmon

24. Thimi thuri me thupra thane të thata një thark për thiun, dhe theri thiun thinjosh me thikë therëse në thertore.