Jump to content

Flamuri i Çuvashisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Flamuri i Çuvashisë

Flamuri i Republikës Çuvashe (Çuvashisht: Чăваш Республикин ялавĕ, Çovaş Respublikin yalavö; Rusisht: Флаг Республики Чувашия, Flag Respubliki Chuvashia) është flamuri i Republikës Çuvashe. Flamuri është një flamur i verdhë 5:8 me një pemë të kuqe të stilizuar të jetës të ngarkuar në flamur. Flamuri është përdorur zyrtarisht si flamuri i Republikës Çuvashe që nga 14 tetori 1992.

Ngjyrat e flamurit kombëtar, i cili përbëhej nga ari dhe vjollca (e kuqja sandale) janë ngjyrat tradicionale të popullit çuvash. Në traditën çuvashe, ari simbolizonte pasurinë, drejtësinë, mëshirën, zemërgjerësinë, qëndrueshmërinë, forcën dhe besnikërinë, ndërsa vjollca është një nga ngjyrat më të zakonshme midis simbolikës çuvashe, të cilat u përdorën për të kryer elementët kryesorë të stolisë popullore. Vjollca simbolizon dinjitetin, fuqinë dhe guximin.

Pema e jetës është një shenjë e bërë në bazë të shkrimeve të vjetra runike çuvashe, silueta e së cilës i ngjan një lisi të nderuar çuvash, i fuqishëm dhe i qëndrueshëm, rezistent ndaj stuhive natyrore. Simetria e kompozimit "Pema e Jetës" shpreh dëshirën e njerëzve çuvash për harmoni dhe harmoni të brendshme shpirtërore me botën e jashtme dhe natyrën. Përveç kësaj, Pema e Jetës, si një organizëm i vetëm, personifikon unitetin e njerëzve që jetojnë në territorin e Republikës Çuvashe.

Pema e jetës përbëhet nga pesë elemente, kryesorja është qendra e të gjithë përbërjes, baza ka një fushë të poshtme dhe përfundon në majë me dy degë të Pemës që ndryshojnë në 90 gradë në formën e një zbukurimi kombëtar. Ky element nënkupton popullsinë autoktone të Republikës Çuvashe, që jeton në territorin e republikës.

Dy elementët e poshtëm, të vendosur simetrikisht në të dy anët e elementit kryesor, kanë një bazë shiritash ngjyrë vjollce të ndara nga fusha e poshtme vjollcë dhe elementi kryesor me një shirit të verdhë 1,5% të gjerë të flamurit dhe përfundojnë me "degë" në formë e një zbukurimi kombëtar. Këto elemente simbolizojnë diasporën çuvashe.

Dy elemente të mesëm në formën e shiritave të shkurtër të pjerrët jo ngjitur me trungun kryesor të Pemës dhe gjithashtu që përfundojnë me një zbukurim kombëtar, të vendosura simetrikisht në të dy anët e elementit kryesor në një kënd prej 45 gradë ndaj tij midis "degëve" të elementet kryesore dhe të ulëta, e cila simbolizon popullsinë e kombësive të ndryshme që jetojnë në Republikën Çuvashe.

Emblema "Tre diell", e përbërë nga një shenjë diellore antike e përsëritur trefish (një yll me tetë cepa), simbolizon rrezet e diellit që i japin jetë dhe mbron mirëqenien. Përsëritja e trefishtë e yllit që lë në hije stemën kryesore të flamurit - "Pema e Jetës" do të thotë koncepti popullor çuvashe "Pulna, Pur, Pulatpar" dhe është shprehja e tij grafike.