Flamuri i Australisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Flamuri i Australisë

Flamuri i Australisë bazohet në Blue Ensign britanike - një fushë blu me Union Jack në të majtën e sipërme - e shtuar me një yll të madh të bardhë me shtatë cepa (Ylli i Komonuelthit) dhe një përfaqësim i plejadës së Kryqit Jugor, i përbërë prej pesë yjeve të bardhë (një yll i vogël me pesë cepa dhe katër yje më të mëdhenj me shtatë cepa). Australia ka gjithashtu një numër flamujsh të tjerë zyrtarë që përfaqësojnë popullin e saj dhe funksionet kryesore të qeverisë.

Dizajni i tij origjinal (me një yll të Komonuelthit me gjashtë cepa) u zgjodh në vitin 1901 nga hyrjet në një konkurs të mbajtur pas Federatës, dhe u valëvua për herë të parë në Melbourne më 3 shtator 1901, datë e shpallur në 1996 si Dita e Flamurit Kombëtar Australian. Një dizajn paksa i ndryshëm u miratua nga Mbreti Eduwrd VII në vitin 1903. Versioni aktual i Yllit të Komonuelthit me shtatë cepa u prezantua nga një shpallje e datës 8 dhjetor 1908. Dimensionet u publikuan zyrtarisht në vitin 1934 dhe në vitin 1954 flamuri u njoh nga dhe ligjërisht të përcaktuara në Ligjin e Flamurit 1953 si Flamuri Kombëtar Australian.