Jump to content

Flamuri i Shteteve të Bashkuara

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Flamuri i SHBA-ve

Flamuri i Shteteve të Bashkuara të Amerikës është flamuri kombëtar i Shteteve të Bashkuara. Përbëhet nga trembëdhjetë vija horizontale të barabarta të kuqe (lart dhe poshtë) që alternohen me të bardhën, me një drejtkëndësh blu në kanton (referuar specifikisht si "bashkimi") që mban pesëdhjetë yje të vegjël, të bardhë, me pesë cepa të rregulluar në nëntë horizontale të kompensuar rreshta, ku rreshtat me gjashtë yje (lart dhe poshtë) alternohen me rreshtat prej pesë yjeve. 50 yjet në flamur përfaqësojnë 50 [[Shtetet Federale të Amerikës|shtetet e Shteteve të Bashkuara të Amerikës, dhe 13 vija përfaqësojnë trembëdhjetë kolonitë britanike që shpallën pavarësinë nga Mbretëria e Britanisë së Madhe dhe u bënë shtetet e para në SHBA.[1]

50 yjet janë për 50 shtetet që perbëjne ShBA-në dhe 13 vijat janë për 13 kolonitë e para.Ajo që qëndisi flamurin e SHBA-ve ishte Betsi Ros e cila vendosi yje pesëcepëshe në flamur.Në fillim ishin 13 yje.

  1. ^ John Warner (1998). "Senate Concurrent Resolution 61" (PDF) (në anglisht). U.S Government Printing Office. Marrë më 5 prill 2014.