Jump to content

Flamuri i rremë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ky pushtues amerikan Douglas A-26 C i vendosur në aeroportin Ekzekutiv Tamiami u pikturua me ngjyrat e Forcave Ajrore Kubane për pushtimin e Gjirit të Derrave të ndërmarrë nga grupi paraushtarak i sponsorizuar nga CIA Brigada 2506 në prill 1961.

Një operacion i flamurit të rremë është një veprim i kryer me qëllim të maskimit të burimit aktual të përgjegjësisë dhe fajësimit të një pale tjetër. Termi "flamur i rremë" filloi në shekullin e 16-të si një shprehje që do të thotë një keqinterpretim i qëllimshëm i besnikërisë së dikujt. Termi u përdor në mënyrë të famshme për të përshkruar një hile në luftën detare ku një anije mbante flamurin e një vendi neutral ose armik për të fshehur identitetin e tij të vërtetë. Taktika u përdor fillimisht nga piratët dhe privatët për të mashtruar anijet e tjera për t'i lejuar ato të afroheshin përpara se t'i sulmonin. Më vonë u konsiderua një praktikë e pranueshme gjatë luftës detare sipas ligjeve ndërkombëtare detare, me kusht që anija sulmuese të shfaqte flamurin e saj të vërtetë sapo të kishte filluar një sulm.

Termi sot shtrihet për të përfshirë vendet që organizojnë sulme kundër vetes dhe i bëjnë sulmet të duken nga kombet armike ose terroristët, duke i dhënë kështu kombit që supozohet se ishte sulmuar një pretekst për represion të brendshëm ose agresion ushtarak të huaj. Aktivitetet e ngjashme mashtruese të kryera gjatë kohës së paqes nga individë ose organizata joqeveritare janë quajtur operacione të flamurit të rremë, por termi ligjor më i zakonshëm është "kornizë", "qepje" ose "konfigurim".