Jump to content

Fondi i Kombeve të Bashkuara mbi Popullsinë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Fondi i Kombeve të Bashkuara mbi Popullsinë (shkurtesa: UNFPA nga angl.: United Nations Fund for Population, lexo: Junajted Nejshën Fand for Popullejshën) ka filluar më 1969 dhe ka ndryshuar emrin më 1987 nga Fondi i Kombeve të Bashkuara mbi Popullsinë Aktive (UNFPA). Ky fond është burimi më i madh i të dhënave ndërkombëtare mbi popullsinë dhe shëndetësinë e saj. Fondi punon me organizata qeveritare shtetrore dhe organizata ë tjera nga 140 vende të botës. Ky fond me mbështetjen financiare të Kombeve të Bashkuara mbështet projekte e programe të ndryshme shëndetësore anë e mbanë botës.

United Nation Fund for Population, njohur shkurt si UNFPA (sq.: Fondi i Kombeve të Bashkuara për Popullaten) është fond i cili ofron ndihma për ruajtjen e shëndtit, funksioni kryesorë është i drejtuar në ofrmin e mundësisë për planifikimin familiar, strategjitë mbi popullsinë dhe zhvillimin, këshillimin etj.

Ky fond u themelua në vitin 1967, kurse që nga viti 1972 është i njohur nën PNUD-in.

UNFPA në Shqipëri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zyra në Shqipëri është hapur në vitin 1996, ndërkohë që projektet kanë filluar që në vitin 1991.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]