Forca e Van der Waals

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Forcat ndermolekulare janë forca të cilat veprojn ndërmjet molekulave.Tek molekulat polare të cilat kanë moment dipolar të përhershëm dhe ku ky moment vjen si pasojë e shpërndarjes asimetrike të ngarkesave të kundërta. Këto terheqje kanë moment dipolar dipol-dipol.Tek molekulat jopolare të cilat kanë moment dipolar të përkohshem dhe reja elektronike janë të shpërndara në mënyrë simetrike. Në qoft se një molekulë polare i ofrojmë një molekulë jopolare atëher reja elektronike do të deformohet. Ky deformim i cili vjen si pasojë e veprimit të një molekule tjetër quhet moment i indukuar. Molekulat të cilat posedojnë moment dipolar të indukuar tek këto molelula veprojnë edhe forcat e londonit.

  • Forcat e londonit janë një lloj i forcave të Van der Waals midis molekulave të cilat nuk kanë dipol të përhershëm. Është karakteristik tek forcat e Van der Waals madhësia dhe distanca në mes të atomeve ku sa më i madh të jetë vëllimi i molekulave më e madhe do të jetë siperfaqja kontaktuese mes tyre dhe si pasoj e kesaj forcat e Van der Waals janë më të mëdha.