Jump to content

Forcat e Armatosura Egjiptiane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Forcat e Armatosura Egjiptiane janë forcat ushtarake të Republikës Arabe të Egjiptit. Ato përbëhen nga Ushtria, Marina, Forcat Ajrore dhe ato të Mbrojtjes Ajrore.

Forcat e Armatosura egjiptiane janë më të mëdha në Afrikë, dhe Lindjen e Mesme. Ajo është themeluar në vitin 1922, e përbërë nga të Ushtrisë egjiptiane, Marinës egjiptian, egjiptian Forcat Ajrore dhe Forcat Ajrore egjiptiane Mbrojtjes.

Sipas Kushtetutës egjiptian, Forcat e Armatosura Egjiptiane udhëhiqet nga komanda e Përgjithshme ose nga Këshilli i Lartë i formuar në raste emergjente dhe të kryesuar nga Presidenti i cili mban titullin e liderit Suprem të forcave të armatosura egjiptiane, dhe përbëhet nga 21 oficerët ushtarakë të cilët përfaqësojnë ushtritë e ndryshme dhe departamentet e forcave të armatosura.

Presidenti i Republikës shërben si Komandant Suprem i Forcave të Armatosura. Ministri i Mbrojtjes dhe Komandanti i Përgjithshëm i Forcave të Armatosura, oficeri i lartë me uniformë, është gjeneral kolonel Mohamed Zaki (që nga qershori 2018), dhe shefi i shtabit është gjeneral-lejtnant Osama Askar (që nga tetori 2021).

Anëtarët e lartë të ushtrisë mund të mbledhin Këshillin e Lartë të Forcave të Armatosura, si për shembull gjatë rrjedhës së Revolucionit Egjiptian të vitit 2011, kur Presidenti Mubarak dha dorëheqjen dhe transferoi pushtetin në këtë organ më 11 shkurt 2011.

Armatimi i forcave të armatosura egjiptiane ndryshon midis burimeve lindore dhe perëndimore përmes dërgesave të armëve. Shumë nga pajisjet prodhohen në vend në fabrikat egjiptiane. Forcat e armatosura egjiptiane festojnë përvjetorin e tyre më 6 tetor çdo vit për të përkujtuar Kalimin e Suezit gjatë Luftës së Tetorit të vitit 1973.

Forcat e armatosura moderne egjiptiane janë përfshirë në kriza dhe luftëra të shumta që nga pavarësia, nga Lufta Arabo-Izraelite e vitit 1948, Revolucioni Egjiptian i vitit 1952, Kriza e Suezit, Lufta Civile e Jemenit të Veriut, Lufta Gjashtë Ditore, Lufta Civile Nigeriane, Lufta e Shkatërrimit, Lufta e Jom Kipurit, trazirat e bukës egjiptiane, trazirat e rekrutëve egjiptianë të vitit 1986, Lufta Egjiptiano-Libiane, Lufta e Gjirit, Lufta kundër Terrorit, Kriza Egjiptiane, Lufta e Dytë Civile Libiane, Lufta kundër ISIL dhe kryengritja e Sinait.[1]

  1. ^ "Egyptian Armed Forces", Wikipedia (në anglisht), 2022-11-17, marrë më 2022-12-20