Jump to content

Forcat e Armatosura të Afrikës së Jugut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Forca Kombëtare e Mbrojtjes së Afrikës së Jugut (SANDF) përbëhet nga forcat e armatosuraAfrikës së Jugut. Komandanti i SANDF-së emërohet nga Presidenti i Afrikës së Jugut nga një prej shërbimeve të armatosura. Nga ana tjetër, ato janë përgjegjëse para Ministrit të Mbrojtjes dhe Veteranëve Ushtarakë të Departamentit të Mbrojtjes.

Ushtria siç ekziston sot u krijua në vitin 1994, pas zgjedhjeve të para joracore të Afrikës së Jugut në prill të atij viti dhe pas miratimit të një kushtetute të re. Ajo zëvendësoi Forcën e Mbrojtjes së Afrikës së Jugut dhe gjithashtu integroi uMkhonto we Sizwe (MK) dhe forcat guerile të Ushtrisë Çlirimtare Popullore Azaniane (APLA).