Jump to content

Forcat e Armatosura të Ugandës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Forcat e Mbrojtjes Popullore të Ugandës (UPDF), të njohura më parë si Ushtria e Rezistencës Kombëtare, janë forcat e armatosura të Ugandës. Nga viti 2007 deri në vitin 2011, Instituti Ndërkombëtar për Studime Strategjike vlerësoi se UPDF-ja kishte një forcë të përgjithshme prej 40,000–45,000 vetash, e përbërë nga forca tokësore dhe nga një krah ajror. Rekrutimi në forca bëhet çdo vit.

Pasi Uganda arriti pavarësinë në tetor 1962, oficerët britanikë mbajtën shumicën e komandave ushtarake të nivelit të lartë. Ugandasit në rang dhe në dosje pretenduan se kjo politikë bllokonte rritjet e pagave dhe i mbante pagat e tyre në mënyrë disproporcionale të ulëta. Këto ankesa përfundimisht destabilizuan forcat e armatosura, tashmë të dobësuara nga përçarjet etnike. Çdo regjim pas pavarësisë zgjeroi madhësinë e ushtrisë, zakonisht duke rekrutuar njerëzit e një rajoni ose të një grupi etnik, dhe secila qeveri përdori forcën ushtarake për të nënshtruar trazirat politike.