Forcat e bashkveprimit molekular

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Forcat e bashkveprimit molekular

Gazrat zgjerohen vetvetiu dhe mbushin tere vellimin e enes ku ndodhen , kurse trupat e ngurte dhe te lenget kan vellim te caktuar dhe u kundervihen njelloj , si forcave te zgjerimit , ashtu edhe forcave te ngjeshjes. Keto fakte shpjegohen me egzistimin e forcave terheqese dhe refuzuese , te cilat veprojn njekohesisht ndermjet molekulave te qdo trupi. Keto quhen forca molekulare .Bashkeveprimi molekular shfaqet ne forme te forcave terheqese.Kur largesite ndermjet molekulave jane te vogla, mbizotrojne forcat refuzuese. Me zmadhimin e largesise ndermjet molekulave, forcat terheqese dhe refuzuese zvogelohen. Ato refuzuese zvogelohen me shpejt.Forcat terheqese molekulare qe veprojne ndermjet dy lendeve te ndryshme i quajme forca te adezionit (p.sh molekulat e lapsit dhe te letres).[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Fizika 11