Jump to content

Fotoefekti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Emetimi i elektroneve nga një pllakë metalike e shkaktuar nga kuantet e dritës - fotonet.

Fotoefekti apo efekti i dritës elektrikefizikë është veprim gjatë të cilit me anën gjuajtjes së kuanteve të dritës dëbohen nga lidhjet ekzistuese elektronet e atomit të materialeve të caktuara. Elektronet e tilla të lira përdore për transportimin e ngarkesës tekë foto-detektorët dhe elemente tjera elektrike, për lëvizje të fotografisë, xhirime filmike etj.