Frangjishtja e vjetër (Gjuhë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Frangjishtja e vjetër (franceis, françois, romanz, français franceze moderne) ishte gjuha e folur në Francën Veriore nga shekulli 8 deri në shekullin e 14-të. Në shekullin e 14-të, këto dialekte u njohën kolektivisht si langue d'oïl, në kontrast me langue d'oc ose gjuhës okuliane në jug të Francës. Mesi i shekullit të 14-të merret si periudhë kalimtare në frëngjishten e mesme, gjuha e Rilindjes Franceze, e bazuar në mënyrë të veçantë në dialektin e rajonit të Île-de-France.[1]

Vendi dhe zona ku frëngjishtja e vjetër u fol në mënyrë të natyrshme përafërsisht e shtrirë në Mbretërinë historike të Francës dhe të vazaleve të saj (përfshirë pjesët e Perandorisë Angeviane, të cilat gjatë shekullit të 12-të mbetën nën sundimin anglo-norman) dhe Burgundy, Lorraine dhe Savoy në Lindja e Lindjes (që korrespondon me veriun qendror të Francës, Vallonisë Belge, Zvicrës perëndimore dhe Italisë veriperëndimore), por ndikimi i frëngjishtes së Vjetër ishte shumë më i gjerë, siç ishte transportuar në Angli, Sicili dhe shtetet Crusader si gjuhë e elitës feudale dhe e tregtisë.[2][3]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, eds. (2017). "Old French"Glottolog 3.0. Jena, Germany: Max Planck Institute for the Science of Human History.
  2. ^ Lusignan, Serge. La langue des rois au Moyen Âge: Le français en France et en Angleterre. Paris: Presses Universitaires de France, 2004.
  3. ^ Brill Online Dictionaries" Arkivuar 17 qershor 2013 tek Wayback Machine. Iedo.brillonline.nl