Franz Aumann

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Franz Joseph Aumann (gjithashtu Auman, Aumon ; 24 shkurt 1728, Traismauer - 30 mars 1797, Sankt Florian) ishte një kompozitor austriak. Përpara se zëri i tij të thyhej, ai këndoi në të njëjtin kor vjenez si Michael Haydn dhe Johann Georg Albrechtsberger, kompozitorë me të cilët më vonë gjatë jetës shkëmbeu dorëshkrime.[1] Ashtu që, nuk është për t'u habitur që disa nga muzikat e tij i janë atribuar gabimisht Haydnit. Megjithatë, Missa Profana e tij, duke satirizuar belbëzimin dhe këndimin e keq të një mësuesi, dikur i atribuohej Wolfgang Amadeus Mozart.[2]

Aumann u shugurua prift në Urdhrin Augustinian në Shën Florian në 1757, duke qëndruar në thelb atje për pjesën tjetër të jetës së tij. Ai shkroi shumë cilësime masive.

Muzika e Aumann-it ishte një pjesë e madhe e repertorit në St. [3] Bruckner e përqendroi shumë vëmendjen e tij në përgjegjësitë e Krishtlindjeve të Aumann-it dhe një Ave Maria në D major. [4] Bruckner, i cili pëlqente harmoninë me ngjyra të Aumann-it, shtoi në 1879 një shoqërim me tre trombone në cilësimet e tij të Ecce quomodo moritur justus dhe Tenebrae factae sunt .

Vepra e Aumann përfshin gjithashtu muzikë instrumentale, të tilla si disa nga kuintetet më të hershme të harqeve.[5]

Vepra, botime dhe regjistrime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Regjistrimet
  • Gunar Letzbor, Franz Joseph Aumann – Requiem, St. Florianer Sängerknaben, Ars Antiqua Austria . Pan Classics PC 10234, 2008 (me Ecce quomodo moritur justus të Aumann-it, Tenebrae factae sunt dhe Te Deum )

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Hawkshaw Paul (2007). 90 "Anton Bruckner's Counterpoint Studies at the Monastery of Saint Florian, 1845–55", 1 Musical Quarterly, p. 94
  2. ^ Abert, Spencer; Eisen, Hermann; Stewart, Cliff (2007). New Haven, Connecticut, W. A. Mozart, Yale University Press, p. 772
  3. ^ Hawkshaw (2007), p. 98
  4. ^ Hawkshaw (2007), p. 107
  5. ^ Eisen Cliff (1998). Madison, Wisconsin, Four Viennese String Quintets, A-R Editions Inc., p. vii