Jump to content

Frederik August Bartoldi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Frédéric Auguste Bartholdi in 1880

Frédéric Auguste Bartholdi (shqiptim frëngjisht: [fʁedeʁik oɡyst baʁtɔldi]; 2 gusht 1834, Colmar, Haut Rhin-- 4 tetor 1904) ështe një skulptor francez i cili është i mirënjohur për hartimin e Statuja e Lirisë. Lindur në Colmar, në rajonin e Alsases ne Francës nga Jean Charles Bartholdi (1791-1836) dhe Augusta Nee Charlotte Bartholdi Beysser (1801-1891), Bartholdi ishte më i riu i katër fëmijëve te tyre, dhe një nga dy të mbijetuar foshnjëri, së bashku me vëllain më të vjetër, Jean-Charles, i cili u bë një avokat dhe redaktor. Kur babai Bartholdi vdiq, nëna e tij u zhvendos me familjen në Paris, duke ruajtur pronësinë e shtëpisë së tyre në Colmar, i cili më vonë u bë Muzeu Bartholdi. Ai ndoqi Lycée Louis-le-Grand, në Paris, dhe mori një BA në 1852. Ai pastaj shkoi për të studiuar arkitekturë në nationale des École Supérieure des Beaux-Arts, si dhe piktura nën Ary Scheffer në studion e tij në Rue Chaptal, tani Musee de la Vie romantique. Më vonë, Batholdi kthyeu vëmendjen e tij në skulpturë, e cila më pas ekskluzivisht u ekupua ne të.

Bartholdi shërbeu në Luftën Franko-Prusiane të 1870 si një udhëheqës skuadron i Gardës Kombëtare, dhe si një oficer ndërlidhës në Gjeneral Giuseppe Garibaldi, që përfaqësonte qeverinë franceze dhe ushtrinë e VOSGES. Në vitin 1875, ai u bashkua me organizaten Fytyra Alsase-Lorenës në Paris. Në vitin 1871, ai bëri udhëtimin e tij të parë në Shtetet e Bashkuara, për të zgjedhur vendin e Statujë se Lirisë, krijimet e të cilës do të zënë atë pas 1875.

Më 15 dhjetor 1875, Bartholdi u martua me Jeanne-Emilie Baheux Puysieux në Newport, Rhode Island. Ata nuk kishin fëmijë.

Bartholdi ishte një nga komisionerët francezë në 1876 ndaj Ekspozita Centennial Filadelfia. Atje ai ka ekspozuar disa statuja prej bronzi si "Hardhia-rritësi i Ri", "Génie Funèbre", "Paqe" dhe "gjeniu në rrokje e mjerimit", për të cilën ai ka marrë edhe një medalje bronxi.

Bartholdi, i cili mori gradën e Komandantit të Legjionit të Nderit në 1886, vdiq nga tuberkulozi, në Paris, më 4 tetor 1904.