Jump to content

Fribourg

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fribourg
Stema zyrtare e {{{official_name}}}
Location of {{{official_name}}}
Popullsia
 • Gjithsej33,418

Fribourg është qytet në Zvicër, kryeqytet i kantonit Friburg.

kuartet e qytetit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  • Bourg
  • Beauregard
  • Jura
  • Pérolles
  • Neuveville
  • Auge
  • Schoenberg
  • Places
  • Bourguillon


Disa lloje të industrisë zhvilluar në Fribourg që në shekujt e 13të dhe 14të . Shtrirja e qytetit në bregun lindor të lumit të Saan / Sarës bërë gati këtë herë ishte tregues i një përmirësim të fortë ekonomike . Në Galterntal , fuqisë së ujit është përdorur për mullinj të ndryshme . Përgjatë Saan rrethe të reja të tregtisë të zhvilluara me qytetet e Au , Neustadt dhe Matten . Të tanneries dhe prodhuesit rroba , të fuqizuar me ngritjen e përhapur dhenve , çoi në një bum ekonomik në shekujt e 14 dhe 15 . Kjo i ndihmoi Fribourg duke bërë tregtinë e tij të njohura në të gjithë Evropën qendrore . Një rënie graduale në vendim- leckë në gjysmën e dytë të shekullit të 15 ka ndodhur si fermerët lokal zëvendësohet delet e tyre me bagëtinë . Arsye të tjera për rrëzimin e industrisë leckë në shekullin e 16 përfshijnë faktin seesnaf nuk pranoi për të përdorur materiale të reja ose stilet moderne , dhe se struktura shoqërore e qytetit ndryshuar me rritjen e klasës aristokrat . Pas kësaj kohe , Fribourg është formuar nga ana e tregtisë në nivel të ulët , dhe nuk u industrializuara deri sa ishte i lidhur me hekurudhore zvicerane , duke filluar në 1870 . Pas Liqeni Pérolles është ndërtuar në vitin 1872 , energjia ishte në gjendje për të furnizohen në jug pllajë dhe perëndim të qytetit . Kështu , një zonë industriale të zhvilluara atje , e dominuar në vitet e para nga një fabrikë kamionçinë dhe një fabrikë lëndë druri . Më vonë , dy breweries u krijua në këtë fushë . Një fabrikë çokollatë është themeluar në Villars -sur- Glâne në 1901 , por ai erdhi nën juridiksionin e Fribourg -së në vitin 1906 , pas ndryshimit të kufijve . Në rrjedhën e shekullit të 20 ,pllajë u bëpjesë industrial të qytetit . Zhvillimi i zonave të reja industriale në komunat fqinje , duke filluar në vitet 1970 , ka lejuar rritjen e vazhdueshme ekonomike . Situata ekonomike sot [ edit ] Që nga 2010 , Fribourg kishte një normë papunësie prej 4.9% . Si të vitit 2008 , ka pasur 18 të punësuar në sektorin primar ekonomik dhe rreth 5 bizneset e përfshira në këtë sektor . 3,821 persona kanë qenë të punësuar në sektorin e mesëm dhe kishte 232 biznese në këtë sektor . 21,614 persona kanë qenë të punësuar në sektorin terciar , me 2,004 bizneset në këtë sektor . [ 8 ] Ka pasur 17,207 banorë të komunës të cilët ishin të punësuar në disa kapaciteteve , të femrave të cilat i përbërë 47.1% të fuqisë punëtore . Në vitin 2008 numri i përgjithshëm i vendeve të punës me kohë të plotë ekuivalente ishte 20,099 . Numri i vendeve të punës në sektorin primar ishte 14 , nga të cilat i 4 ishin në bujqësi , 8 ishin në pyjore ose lëndë druri prodhimit dhe 1 ishte në peshkim apo peshkimin . Numri i vendeve të punës në sektorin e mesëm ishte 3530 Nga të cilat 1,744 ose ( 49.4 % ) ishin në prodhim , ose 9 ( 0.3 % ) kanë qenë në miniera dhe 1,455 ( 41.2 % ) ishin në ndërtim. Numri i vendeve të punës në sektorin terciar ishte 16,555 . Në sektorin terciar , 2.633 ose 15.9 % ishin në shitje me shumicë apo pakicë apo riparimin e mjeteve motorike , 993 ose 6.0 % ishin në lëvizje dhe ruajtjen e mallrave , 1,003 ose 6.1 % ishin në një hotel apo restorant , 568 ose 3.4% janë në industrinë e informacionit , 957 ose 5.8 % ishinsigurimit apo industria financiare , 1,535 ose 9.3 % ishin profesionistë teknike apo shkencëtarë , 3273 ose 19.8 % ishin në arsim dhe 1.970 ose 11.9 % ishin në kujdesin shëndetësor . [ 15 ] Fribourg ka punë detit se sa punëtorë , dhe për këtë arsye është një destinacion i madh i udhëtarëve për zonën përreth kryesisht bujqësore . Industria lokale përfshin ushqim dhe produkte luksoze , pije ( e breweries janë në pronësi të firmës daneze Carlsberg ) , metalike dhe ndërtimin e makinës , elektronikë dhe teknologji kompjuterike . Numri më i madh i punëtorëve janë aktive në industrinë e shërbimit . Shumë prej tyre punojnë në pozita administrative qeveritare . Sektorë të tjerë të rëndësishëm janë të arsimit ( në Universitetin ) , bankat dhe kompanitë e sigurimit , turizmi dhe restorante , si dhe shërbimet shëndetësore . Fribourg është shtëpi për zyrat administrative të disa kompanive ndërkombëtare . Spitali Kantonal është në kufi me Villars -sur- Glâne . Në vitin 2000 , ka pasur 16,572 punëtorë që zëvendësuese në komunë dhe 6505 punëtorë të cilët ndryshuan larg . Komuna është një importues neto i punonjësve , me rreth 2.5 punëtorë hyjnë komunën për çdo një të daljes . [ 16 ] Nga të popullsisë të punës , 35 % e përdorur transportin publik për të marrë për të punuar , dhe 37.8 % e përdorur një makinë private

Gjatë vitit shkollor 2010-11, ka qenë një total prej 14,170 studentëve që ndjekin 974 klasa në Fribourg. Një total prej 4,966 studentëve nga komuna morën pjesë në ndonjë shkollë, qoftë në komunë ose jashtë saj. Ka pasur 25 klasa kopshtit me një total prej 385 nxënësve në komunë. Komuna kishte 117 klasa fillore dhe 2.037 studentë. Gjatë të njëjtit vit, ka pasur 117 klasave të ulëta të mesme me gjithsej 2,313 nxënës. Ka pasur 470 klasat e mesme të larta profesionale dhe ishin 186 klasa të mesme të larta, me rreth 4,012 studentë dhe 4,840 studentëve të mesme profesionale të mesme të larta Komuna kishte 46 klasa të specializuara të arsimit të lartë dhe 13 ishin klasat e jo-universitare terciare, me 273 studentë të universitetit jo-terciar dhe 310 Nxënësit e specializuara terciare. [9] Me larminë e saj të madhe të gjuhëve dhe lëndeve, Universiteti i Fribourg është një destinacion popullor për studentët në Programin Erasmus tyre.

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]