Fruti i dragoit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Disa llojetë frutit të dragoit

Një pitaja ose fruti i dragoit është fryt i disa specieve të ndryshme të kaktusit autoktonë në Amerikë. Pitaja zakonisht i referohet frutave të gjinisë Stenocereus, ndërsa pitaja ose fruti dragua i referohet frutave të gjinisë Hylocereus, si në familjen Cactaceae. Frutat e dragoit kultivohen në Azinë Juglindore, Florida në Shtetet e Bashkuara, Karaibe, Australi, Mesoamerica dhe në të gjitha rajonet tropikale dhe subtropikale të botës.

Fruti i dragoi i prerë

Emrat e çuditshëm të Pitajas[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Këto fruta njihen zakonisht në anglisht si "frutë dragoi", një emër i përdorur që prej rreth vitit 1963, që si duket rezulton nga lëkura lëkure-si dhe pikat e shquara me luspa në pjesën e jashtme të frutave. [3] Emrat pitaja rrjedhin nga Meksika, dhe në Amerikën Qendrore dhe Amerikën Veriore të Veriut, ndoshta lidhur me pitaja për emrat e llojeve të kaktusëve të gjatë me fruta të lulëzuara. Fruti mund të njihet edhe si një dardhë luleshtrydhe.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kaktusët prodhues pitaja të gjinisë Hylocereus janë vendas në rajone përfshirë Meksikën, Guatemalën, Nikaragua, Kosta Rika, El Salvador dhe Amerikën e Veriut dhe të Jugut. Fruti i dragoit kultivohet në Azinë Juglindore, Kaliforninë Jugore, Florida, Karaibe, Australi, dhe në të gjitha rajonet tropikale dhe subtropikale të botës.

Kultivimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas një pastrimi të plotë të farave nga pulpë e frutave, farat mund të ruhen kur thahen. Fruti ideal është i patëmetë dhe i pjekur.

Frut dragoi i verdhë

Farërat rriten mirë në një përzierje plehrash ose vazo - edhe si bimë shtëpie në vazo. Kaktusët pitaja zakonisht mbin pas mes 11 dhe 14 ditësh pas mbjelljes së cekët. Ndërsa janë kaktus, mbingarkesa e ujit është një shqetësim për kultivuesit e shtëpive. Ndërsa rritja e tyre vazhdon, këto bimë ngjitje do të gjejnë diçka për t'u ngjitur, e cila mund të përfshijë vendosjen e rrënjëve ajrore nga degët përveç rrënjëve bazale. Pasi bima të arrijë një peshë të pjekur 10 kile, bimë mund të lulëzojë.

Mbjelljet komerciale mund të bëhen me densitet të lartë me midis 1100 dhe 1350 bimë për hektar. Bimët mund të zgjasin deri në pesë vjet për të hyrë në prodhimin e plotë tregtar, në të cilin fazë mund të priten rendimente nga 20 deri në 30 tonë për hektar.

Pitaja meksikane

Lulet itaja lulëzojnë gjatë natës dhe zakonisht shkojnë deri në mbrëmje. Ata mbështeten në pjalmuesit e natës, si lakuriqët ose mole për fekondim. Vetë-fekondimi nuk do të japë fryte në disa specie, dhe ndërsa shumimi i kryqëzimit ka rezultuar në disa lloje "vetë-pjellore", pjalmimi kryq me një specie të dytë bimore në përgjithësi rrit grupin dhe cilësinë e frutave. Kjo kufizon aftësinë e kultivuesve të shtëpive për të dhënë fruta. Sidoqoftë, bimët mund të lulëzojnë midis tre dhe gjashtë herë në vit në varësi të kushteve të rritjes. Ashtu si kaktusët e tjerë, nëse një copë e shëndetshme e kërcellit prishet, ajo mund të zërë rrënjë në tokë dhe të bëhet bimë e saj.

Bimët mund të durojnë temperaturat deri në 40 ° C (104 ° F) dhe periudhat shumë të shkurtra të ngricës, por nuk do të mbijetojnë ekspozimin e gjatë ndaj temperaturave të ngrirjes. Kaktusët lulëzojnë më së shumti në zonat USDA 10-11, por mund të mbijetojnë jashtë në zonën 9a ose 9b.

Fruti i dragoit

Fruti i dragoit është përshtatur për të jetuar në klima të thata tropikale me një sasi të moderuar shiu. Frutat e dragoit vendosen në pemë të ngjashme me kaktusin 30-50 ditë pas lulëzimit dhe ndonjëherë mund të kenë 5-6 cikël të korrave në vit. Në rajone të shumta, ai i ka shpëtuar kultivimit për t'u bërë një barërat e këqija dhe klasifikohet si një barërat e këqija në disa vende.