Futbolli në Lojërat olimpike verore 2008

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

LOJËRAT OLIMPIKE 2008

Olimpiada verore e vitit 2008 (kineze: 2008 年 夏季 奥运会; pinyin: èr líng líng bā nián xiàjì àoughnhuì), zyrtarisht lojrat e xxix olympiad (kineze: 第二十九 届 夏季 奥林匹克 运动会; pinyin: dì àrshíjiǔ jiè xiazi àolínpǐkè yùndònguì  ) dhe i njohur gjithashtu si Pekin 2008 (Kinezisht: 北京2008; pinyin: Běijīng èr líng líng bā), ishin një ngjarje ndërkombëtare sportesh e mbajtur nga 8 deri më 24 gusht 2008 në Pekin, 2020, 200, 200 vjet, gjithsej 4 Kinë.  Komitetet Olimpike (NOC) konkurruan në 28 sporte dhe 302 ngjarje, një ngjarje më shumë se ato të planifikuara për Lojërat Olimpike Verore 2004.Kjo ishte hera e parë që Kina priste Lojërat Olimpike dhe hera e tretë që Lojërat Olimpike Verore mbaheshin në Azinë Lindore, pas Lojërave Olimpike 1964 në Tokio, Japoni dhe Olimpiadës 1988 në Seul, Kore e Jugut.  Këto ishin gjithashtu Lojërat Olimpike Verore të dyta që do të mbaheshin në një shtet komunist, ku e para ishte Lojërat Olimpike Verore 1980 në Bashkimin Sovjetik (me vende në Rusi, Ukrainë, Bjellorusi dhe Estoni).