Jump to content

Géza Gárdonyi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Géza Gárdonyi (Géza Ziegler, lindi më 3 gusht 1863 në Gárdony-Agárdpuszta, dhe vdiq më 30 tetor 1922 në Eger) është shkrimtar, poet, dramaturg, gazetar hungarez, anëtar i Akademisë Hungareze së Shkencave.

Ai ka mësuar në shkollat në 1881, pastaj, pas 1885, një gazetar, duke u bërë një nga novelists më të famshme të letërsisë hungareze. Kjo nuk ishte një anëtar i ndonji rrethit, prozë e tij u nda në tri periudha. Në vitet 1890 ai shkroi tregime të shkurtra dhe tregimet në humor popullore, gjatë dekadës së parë pas përfundimit të shekullit ai krijoi romanet historike (Yjet e Eger, 1901; Slave e Perëndisë, 1908), dhe romanet psikologjike. Edhe pse më të vogla, drama dhe poezi janë gjithashtu të rëndësishme. Gárdonyi ishte një njeri i çuditshëm, është një figurë legjendare në jetën e tij ("jeremi e Eger").

Új magyar irodalmi lexikon ("Enciklopedia e letërsisë hungareze"), Budapest, 2000, Akadémiai, fq. 713-715.