Georg Ohm

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Georg Ohm

Georg Simon Ohm (/ oʊm /, [1] Gjermanisht: [ˈɡeːɔʁk ˈʔoːm]; [2] [3] 16 Mars 1789 - 6 Korrik 1854) ishte një fizikan dhe matematikan gjerman. Si mësues shkollë, Ohm filloi kërkimet e tij me qelizën e re elektrokimike, të shpikur nga shkencëtari italian Alessandro Volta. Duke përdorur pajisjet e krijimit të tij, Ohm zbuloi se ekziston një proporcionalitet i drejtpërdrejtë midis diferencës potenciale (tensionit) të aplikuar përgjatë një përcjellësi dhe rrymës elektrike rezultuese. Kjo marrëdhënie njihet si ligji i Ohmit.