Jump to content

Georges Lemaître

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Georges Lemaître (17 korrik 1894 - 1966) lindi në Charleroi, Belgjikë. Ishte në shkollën e mesme jezuit ku ai e ndjente thirrjen për t'u bërë prift dhe dëshirën për t'u bërë shkencëtar. Në moshën shtatëmbëdhjetë, ai hyri në shkollën inxhinierike në Universitetin Katolik të Louvain. Arsimi i tij ishte ndërprerë me pushtimin gjerman të Belgjikës në gusht 1914. Georges njëzet vjeçare menjëherë vullnetarizoi për ushtrinë belge, ku ai ishte dëshmitar i katër viteve të luftës së tmerrshme.Sipas teorisë së Big Bang, zgjerimi i universit të dukshëm filloi me shpërthimin e një grimce të vetme në një pikë të caktuar në kohë. Kjo ide e befasishme u shfaq fillimisht në formë shkencore më 1931, në një letër nga Georges Lemaître, një kozmolog belg dhe prift katolik. Teoria, e pranuar nga pothuajse të gjithë astronomët sot, ishte një largim radikal nga ortodoksia shkencore në vitet 1930. Shumë astronoma në atë kohë ishin ende të pakëndshme me idenë se universi po zgjerohet. Se i gjithë universi i vëzhguar i galaktikave filloi me një zhurmë, dukej i papërshtatshëm.

Lemaître ka lindur në 1894 në Charleroi, Belgjikë. Si i ri ai u tërhoq nga shkenca dhe teologjia, por Lufta e Parë Botërore ndërpreu studimet e tij (ai shërbeu si oficer i artilerisë dhe dëshmoi sulmin e parë të gazit helmues në histori). Pas luftës, Lemaître studioi fizikën teorike, dhe në vitin 1923 u shugurua si një abbé. Vitin e ardhshëm, ai ndoqi studimet e tij shkencore me astronomin e shquar anglez Arthur Eddington, i cili e konsideronte atë si "një student shumë të shkëlqyer, mrekullisht të shpejtë dhe të kthjellët dhe me aftësi të madhe matematikore." Pastaj Lemaître shkoi në Amerikë ku ai vizitoi shumicën e qendrave kryesore të kërkimit astronomik. Më vonë, ai mori Ph.D. në fizikë nga Instituti i Teknologjisë i Massachusetts.   Një vit më vonë, Lemaître hulumtoi pasojat logjike të një universi në zgjerim dhe me guxim propozoi që ajo të kishte origjinën në një pikë të caktuar në kohë. Nëse universi po zgjerohet, ai arsyetoi, ishte më i vogël në të kaluarën dhe ekstrapolimi mbrapa në kohë duhet të çojë në një epokë, kur e gjithë çështja në univers u paketua së bashku në një gjendje jashtëzakonisht të dendur. Duke iu lutur teorisë së re të materies, Lemaître argumentoi se universi fizik ishte fillimisht një grimcë e vetme - "atomi primar" siç e quajti ai - e cila u shpërbë në një shpërthim, duke krijuar hapësirë ​​dhe kohë dhe zgjerimin e universit që vazhdon edhe sot. Kjo ide shënoi lindjen e asaj që tani e njohim si kozmologji e Big Bang.

Është joshëse të mendohet se besimet fetare të thella të Lemaitrit mund ta kenë çuar në nocionin e fillimit të kohës. Në fund të fundit, tradita judeo-krishtere kishte propaganduar një ide të ngjashme për mijëvjeçarë. Megjithatë, Lemaître këmbënguli qartë se nuk kishte lidhje as konflikt midis fesë së tij dhe shkencës së tij. Përkundrazi i mbajti ato plotësisht të ndara, duke i trajtuar ato si interpretime të ndryshme paralele të botës, të cilat ai besonte me bindje personale. Në të vërtetë, kur Papa Piu XII i referohej teorisë së re të origjinës së universit si një vërtetim shkencor i besimit katolik, Lemaître ishte mjaft i alarmuar. Në mënyrë delikate, sepse kjo ishte mënyra e tij, ai u përpoq t'i ndante të dyja:

"Për aq sa unë mund ta shoh, një teori e tillë mbetet tërësisht jashtë çdo pyetje metafizike ose fetare. Ai e lë materialistin të lirë të mohojë çdo qenie mbinatyrore ... Për besimtarin, ajo heq çdo përpjekje për njohjen e Perëndisë ... Është në përputhje me Isainë duke folur për Perëndinë e fshehur, e fshehur edhe në fillim të universit