Jump to content

Giorgi Akhvlediani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

 

Giorgi Akhvlediani ishte një figurë e shquar në fushën e gjuhësisë dhe shkencave shoqërore. Duke kontribuar në zhvillimin e dijes në Gjeorgjinë, ai ishte një nga themeluesit e Universitetit Shtetëror të Tbilisit në vitin 1918. Me një kontribut të ndjeshëm në gjuhësi dhe studime të tjera gjuhësore, Ai u bë anëtar i Akademisë së Shkencave të Gjeorgjisë në vitin 1941 dhe anëtar korrespondent i Akademisë së Shkencave të Bashkimit Sovjetik që nga viti 1939. Për veprën e tij të shquar dhe përfaqësimin e lartë të shkencës, Ai u nderua me titullin e shkencëtarit të nderuar të SSR-së së Gjeorgjisë në vitin 1943. Përveç kësaj, ai ishte një figurë aktive në arenën ndërkombëtare, duke u bërë anëtar i Shoqatës Ndërkombëtare të Fonetikës Eksperimentale në vitin 1932 dhe Shoqërisë Gjuhësore të Amerikës në vitin 1940. Ndërkaq, angazhimi i tij në fushën politike ishte i dukshëm si anëtar i Partisë Komuniste të Bashkimit Sovjetik nga viti 1942. Përmes punës së tij, kontributit shkencor dhe angazhimit politik, Akhvlediani ka lënë një gjurmë të rëndësishme në historinë e Gjeorgjisë dhe në botën akademike të asaj kohe.

Lidhje te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Giorgi Akhvlediani u lind më 13 prill te vitit 1887 në fshatin Derçi në komunën Tsqaltubo. Pas shkollës së mesme, ai u regjistrua në fakultetin historiko-filologjik të Universitetit të Kharkovit në vitin 1910. Atje, Ai përqendroi studimet e tij në gjuhësinë indoevropiane dhe filologjinë klasike, duke fituar një bazë të fortë shkencore.Në vitin 1915, Akhvlediani vazhdoi studimet në katedrën e gjuhësisë krahasuese indoevropiane të Universitetit të Kharkovit, duke shkëlqyer në përgatitjen për rolin e një profesori. Më pas, ai u dërgua në Universitetin e Petrogradit (tani Sankt Petersburg), ku mori pjesë në leksionet e studiuesve të shquar si Nikolai Marr, Carl Salemann, Fyodor Shcherbatskoy, Lev Shcherba, dhe të tjerë, duke thelluar njohuritë e tij në fushën e gjuhësisë dhe filologjisë.

Në Universitetin e Tbilisit, i cili ishte i sapothemeluar në atë kohë, Giorgi Akhvlediani u bë një pionier në mësimdhënien e disiplinave të reja si gjuhësia e përgjithshme dhe fonetika. Si një studiues i arsimit të gjerë, Akhvlediani dha ligjërata në shumë fusha të gjuhësisë, duke përfshirë lëndë hyrëse dhe të përgjithshme të gjuhësisë, historinë e teorive gjuhësore, fonetikën e përgjithshme, studimin e sanskritishtes, greqishtes, historinë dhe dialektologjinë e gjuhës ruse, si dhe gramatikën krahasuese të gjuhës indo-evropiane.Kontributi i tij në fushën e arsimit dhe studimit të gjuhësive ishte i shquar, dhe për punën e tij të shquar ai u nderua me disa dekorata të rëndësishme, duke përfshirë Urdhrin e Leninit, Urdhrin e Flamurit të Kuq të Punës, Distinktivin e Nderit, Urdhrin e Revolucionit të Tetorit, si dhe medalje të tjera të merituara për kontributin e tij të shquar dhe pioner në fushën e arsimit dhe gjuhësisë.

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]