Gjeografia e Ekuadorit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ekuadori gjendet në perëndim të Amerikës Jugore, ndërmjet Perus dhe Kolummbisë. Sipërfaqja e përgjithshme e Ekuadorit është 283,560 km². Nga kjo sipërfaqe (283,560), 276,840 km² është tokë ndersa 6,720 km² është sipërfaqe ujore. Ishujt e njohur të gjthashtu janë pjesë të Ekuadorit.

Ekuadori ka nji bregdet të gjatë 2,237 kilometra. Me Kolumbinë kufizohet 590 km, ndërsa me Perun 1,420 km. Mali Chimborazo është mali më i lartë në Ekuator, me lartësi 6,267 metra, është pjesë e Andeve. Cotopaxi, ësht vullkani më i lartë aktiv në botë.