Jump to content

Gjeografia e Indisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pozita gjeografike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Republika e Indisë ka pozitë qendrore në Azinë Jugore. Ajo zë pjesën më të madhe të këtij rajoni. Shtrihet mes Azisë Jugperëndimore, Juglindore, Azisë lindore dhe oqeanit Indian. Është shteti më i madh me sipërfaqe dhe me banorë i këtij regjioni. me popullsi ka po ashtu nje numer te madh ze vendin epare ne kete regjion

Relievi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

India cilësohet me një reliev mjaft të vacant. Dallohen tri tërësi të mëdha natyrore, si : malet Himalaje, ultësira e Hindustanit dhe rrafshnalta e Dekanit.

fotografi kompozite e Himalajeve
Harta e regjioneve kodrinore të Indisë

Klima[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Klima kryesisht është monsunike.

Hidrografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lumenjtë më të mëdhenj janë : Ind, Gang dhe Bramaputra. Ata janë të lundrueshëm dhe kanë sasi të madhe të ujit.

Lumenjtë në Indi