Jump to content

Gjermanishtja e Vjetër e Lartë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gjermanishtja e Vjetër e Lartë (OHG, gjermanisht: Althochdeutsch, gjermanisht abbr. Ahd.) Është faza më e hershme e gjuhës gjermane, që zakonisht mbulon periudhën prej rreth 700 deri në 1050. Tekstet e shkruara koherente nuk shfaqen deri në gjysmën e dytë të shekullit të VIII, dhe disa e trajtojnë periudhën para 750 si "prehistorike" dhe datojnë fillimin e Vjetër të Lartë gjermane të duhur për 750 për këtë arsye. Ka, megjithatë, një numër mbishkrimet e Plakut Futhark që datojnë në shekullin e 6 (sidomos lidhja Pforzen), si dhe fjalë të vetme dhe shumë emra të gjetura në tekstet latine para shekullit të 8-të.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Althaus, Hans Peter; Henne, Helmut; Weigand, Herbert Ernst, eds. (1980). Lexikon der Germanistischen Linguistik (botimi i dytë rev.). Tübingen. ISBN 3-484-10396-5.
 • Braune, W .; Helm, K .; Ebbinghaus, E. A., eds. (1994). Althochdeutsches Lesebuch (botimi i 17-të). Tübingen. ISBN 3-484-10707-3.
 • Bostock, J. Knight (1976). King, K. C .; McLintock, D. R., eds. Një doracak mbi letërsinë e vjetër të lartë gjermane (botimi i dytë). Oxford. ISBN 0-19-815392-9.
 • Hutterer, Claus Jürgen (1999). Die germanischen Sprachen. Ihre Geschichte in Grundzügen. Wiesbaden: Albus. f. 336-341. ISBN 3-928127-57-8.
 • Keller, R. E. (1978). Gjuha gjermane. London. ISBN 0-571-11159-9.
 • Kuroda, Susumu (1999). Die Historische Entwicklung der Perfektkonstruktionen im Deutschen. Hamburg: Helmut Buske. ISBN 3-87548-189-5.
 • Parra Membrives, Eva (2002). Literatura mesjetare alemana. Madrid: Sinjalizim. ISBN 9788477389972.
 • Morris RL (1991). "Ngritja e Tensioneve Periprastiq në gjermanisht: Rasti kundër Ndikimit Latine". Në Antonsen EH, Hock HH. Stæfcraft. Studime në Gjuhësinë Gjermane. Amsterdam, Philadelphia: John Benjamin. ISBN 90-272-3576-7.
 • Moser, Hans; Wellmann, Hans; Wolf, Norbert Richard (1981). Geschichte der deutschen Sprache. 1: Althochdeutsch - Mittelhochdeutsch. Heidelberg: Quelle & Meyer. ISBN 3-494-02133-3.
 • Peters R (1985). "Soziokulturelle Voraussetzungen und Sprachraum des Mittleniederdeutschen". Në Besch W, Reichmann O, Sonderegger S. Sprachgeschichte. Ein Handbuch zur Geschichte nga deutschen Sprache und ihrer Erforschung (në gjermanisht). 2.2. Berlin, Nju Jork: Walter De Gruyter. f. 1211-1220. ISBN 3-11-009590-4.
 • von Raumer, Rudolf (1851). Einwirkung des Christenthums auf die Althochdeutsche Sprache. Berlin.
 • Sonderegger, S. (1974). Althochdeutsche Sprache und Literatur. de Gruyter. ISBN 3-11-004559-1.
 • Sonderegger, Stefan (1979). Grundzüge deutscher Sprachgeschichte. I. Berlin, Nju Jork: Walter de Gruyter. ISBN 3-11-003570-7.
 • Sonderegger S (1980). "Althochdeutsch". Në Althaus HP, Henne H, Weigand HE. Lexikon der Germanistischen Linguistik (në gjermanisht). III (2 ed.). Tübingen: Niemeyer. faqe 571. ISBN 3-484-10391-4.
 • Wells, C. J. (1987). Gjermanisht: Një histori gjuhësore në 1945. Oxford: Oxford University Press. ISBN 0-19-815809-2.