Gjuha Çimane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Chimané (Tsimané) është një gjuhë e Amerikës së Jugut. Disa dialekte njihen si Mosetén (Mosetén e Santa Ana, Mosetén e Covendo). Çimane është një gjuhë e ultësirave perëndimore boliviane të folura nga popujt e Tsimane përgjatë lumit Beni dhe rajonit rreth San Borja në Departamentin e Beni (Bolivi). Sakel (2004)[1] i klasifikon ato si dy gjuhë për një numër arsyesh, megjithatë disa nga variantet e gjuhës janë të kuptueshme reciprokisht dhe thuhet se nuk kanë asnjë vështirësi për të komunikuar (Ethnologue 16) dhe ishin dukshëm një gjuhë e vetme e ndare kohët e fundit përmes kulturore kontakt (Campbell 2000).

Klasifikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mosetenan nuk ka të afërm të dukshëm midis gjuhëve të Amerikës së Jugut. Ka një leksik të përbashkët me Puquina dhe gjuhët Uru-Chipaya, por këto duket të jenë huazime. Morris Swadesh sugjeroi një marrëdhënie Moseten-Chon, e cila Suárez siguroi prova në vitet 1970, dhe me të cilën Kaufman (1990) është simpatizues.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Sakel, Jeanette (2004) A grammar of Mosetén. Berlin: Mouton de Gruyter.