Jump to content

Gjuha Çimariko

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Çimariko është një gjuhë e izoluar e zhdukur që flitet më parë në veri të Trinity County, Kaliforni, nga banorët e disa komuniteteve të pavarura. Ndërsa zona e përgjithshme e pretenduar nga këto komunitete ishte shumë e vogël, Golla (2011: 87-89) beson se ka dëshmi se janë njohur tre dialekte lokale: Trinity River Chimariko, folur përgjatë lumit Trinity nga goja e South Fork në Salyer në rrjedhën e sipërme si Big Bar, me një fshat kryesor në Burnt Ranch; South Fork Chimariko, folur rreth kryqëzimit të South Fork dhe Hayfork Creek, me një fshat kryesor në Hyampom; dhe New River Chimariko, folur përgjatë lumit të Ri në shpatet jugore të Alpeve të Trinitetit, me një fshat kryesor në Denny.

Marrëdhëniet gjenetike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Propozimet që lidhin Chimariko me gjuhë të tjera në versione të ndryshme të familjes hipotetike Hokan janë avancuar. Roland Dixon sugjeroi një marrëdhënie midis Chimariko dhe familjeve Shastan dhe Palaihnihan. Klasifikimi i famshëm i 1929 i grupit Edward Sapir u grupua me Chimariko me Shastan, Palaihnihan, Pomoan dhe gjuhët Karuk dhe Yana në një nën-grupim Hokan të njohur si Hokan Veriore. Është sugjeruar një familje Kahi e përbërë nga Chimariko, Shastan, Palaihnihan dhe Karuk (duke u shfaqur edhe brenda 1929 Veriut Hokan Sapir). Shumica e specialistëve aktualisht gjejnë që këto marrëdhënie të mos jenë të nënvlerësuara, dhe të konsiderojnë Chimariko të mbetet më mirë konsideruar një izoluar.[1]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Jany (2009)