Gjuha Bengime

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Bangime / ˌbæŋɡimeɪ / (bàŋɡí-mɛ, ose, në tërësi, Bàŋgɛrí-mɛ[1]) është një izoluar gjuhë që flet nga 1.500 Dogon etnik në shtatë fshatra në Mali jugore, të cilët e quajnë veten bàŋɡá-ndɛ . Shumë i njohur për të qenë shumë divergjent nga gjuhët e tjera (Dogon), u propozua së pari si një izolim i mundshëm nga Blench (2005). Hulumtimet që nga ajo kohë kanë konfirmuar se duket se nuk kanë lidhje me gjuhët fqinje.

Roger Blench, i cili zbuloi gjuhën nuk ishte një gjuhë Dogon, vë në dukje,

Kjo gjuhë përmban disa rrënjë Niger-Kongo por është leksikisht shumë larg nga të gjitha gjuhët e tjera në Afrikën Perëndimore. Është me sa duket përfaqësuesi i fundit i mbetur i gjuhëve të folura përpara zgjerimit të Dogon proper, të cilën ai i jep 3,000-4,000 vjet më parë.

Bangime është karakterizuar si një anti-gjuhë, dmth. Një gjuhë që shërben për të parandaluar që të folurit e tij të kuptohen nga të huajt, ndoshta të shoqëruar me fshatrat Bangande që kanë qenë një strehë për arratisjet nga karvanët e skllevërve.

Blench (2015) sugjeron se gjuhët Bangime dhe Dogon mund të kenë një substrat nga një degë "e zhdukur" e Nilo-Saharan që u nda relativisht herët nga Proto-Nilo-Saharan dhe e quan këtë "Plateau" degë.[2]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ /Vr/ sequences are frequently dropped. The language has also been called Numadaw, which is part of a greeting.
  2. ^ Blench, Roger. 2015. Was there a now-vanished branch of Nilo-Saharan on the Dogon Plateau? Evidence from substrate vocabulary in Bangime and Dogon.