Gjuha Betoi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Betoi (Betoy) ose Betoi-Jirara është një gjuhë e zhdukur e Venezuelës, në jug të lumit Apure pranë kufirit modern me Kolumbinë. Emrat Betoi dhe Jirara janë ato të dy popujve / dialekteve të saj; gjuha e duhur nuk ka emër të njohur. Në kontakt, Betoi ishte një gjuhë lokale e folur midis lumenjve Uribante dhe Sarare dhe përgjatë Arauca. Mjaft u regjistrua për një monografi të shkurtër gramatikore për t'u shkruar (Zamponi 2003).[1]

Betoi shihet përgjithësisht si një gjuhë e izoluar, edhe pse Kaufman (2007) e përfshiu atë në Macro-Paesan.[2]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Fabre, Alain (2005). Diccionario etnolingüístico y guía bibliográfica de los pueblos indígenas sudamericanos: BETOI
  2. ^ Zamponi, Raoul (2003). Betoi. 428. Languages of the World/Materials. Lincom. p. 66.ISBN 3-89586-757-8.